Food blogerica Anja Mašić. Foto: Neja Markičević/CROPIX
Vrijeme poklada

Morate isprobati: Poznata food blogerica podijelila je recept za savršene domaće krafne, korak po korak

Klasik kojem se uvijek vraćamo

Tradicija kojoj se uvijek rado vraćamo! Pokladno vrijeme jednostavno nije potpuno bez mirisa svježe pečenih krafni koji se širi kuhinjom i šire. Ove mekane i prozračne slastice, najčešće punjene finim džemom, stoljećima su nezaobilazan dio fašničkih veselja, no ništa ne može nadmašiti one pripremljene vlastitim rukama. Stoga, ako ove godine želite zasukati rukave i okušati se u pripremi neodoljive slastice, donosimo provjereni recept food blogerice Anje Maršić. Jednostavan je za pripremu, a rezultat sočan i neodoljiv, toliko da biste odmah mogli napraviti duplu smjesu.

Video

Snimatelj: Jure Cukar

Recept za 15-16 krafni

Za krafne:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 20 g svježeg kvasca ili vrećica suhog
  • 150 ml mlijeka
  • 40 ml ulja
  • 40 g maslaca (sobna temperatura)
  • 30 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 cijela jaja + jedan žutanjak (sobna temperatura)
  • pola čajne žličice soli
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • ribana korica jednog limuna

Za prženje:

  • 1 l ulja

Za ukrašavanje:

  • džem za punjenje
  • šećer za posipanje

Priprema:

1. Izmrvite svježi kvasac u zdjelicu ili dodajte suhi iz vrećice. Dodajte šećer, prelijte toplim mlijekom, promiješajte žlicom i pustite da se aktivira. Kvasac će nabubriti kroz nekoliko minuta.

2. U zdjelu stavite sve sastojke za krafne uključujući i aktivirani kvasac. Uključite svoj stolni mikser ili stavite nastavak za tijesto u onaj ručni. Trebat će vam 5-6 minuta da se gluten razvije i tijesto počne odavajati od zdjele. Ovo će tijesto biti malo ljepljivo i onako mekše, ali to želite Zatim ga pokrijte krpom ili plastičnom folijom pa pustite da se diže na toplom otprilike 2 sata. Idealno je da je temperatura oko 25-30°C. Ili možete koristiti pećnicu zagrijanu na 30ºC.

3. Kada se tijesto udvostručilo, podijelite ga u dva dijela, formirajte u valjak pa nožem ili špatulom za tijesto podijelite u komadiće teške oko 60 g.

4. Izrežite masni papir na jednake kvadratiće pa formirajte pravilne kuglice od tijesta. Svaku kuglicu malo uvaljajte u brašno pa stavite na kvadratić masnog papira.

5. Posložite sve kuglice na protvan za pečenje i stavite da se dižu na 30°C u pećnici otprilike 45 minuta.

6. Pripremite ulje i tavu. Važno je da krafne ne dodiruju dno tave i da stane dosta ulja.

7. Ulje treba biti zagrijano na oko 170°C. Ako nemate termometar, uronite drvenu dršku kuhače u ulje i kad vidite male mjehuriće, ulje je spremno.

8. Pomoću papirića ubacite krafne u ulje. Pecite ih otprilike 2 minute sa svake strane. Važno je kontrolirati toplinu ulja cijelo vrijeme jer ako je vatra prejaka one će gorjeti izvana, a ostati sirove iznutra. Izvadite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom da upije višak masnoće.

9. Uvaljajte krafne u sitno mljeveni šećer dok su još tople ili posipajte šećerom u prahu. Napunite džemom po želji i uživajte!

image

Anja Maršić i gotove krafne

NEJA MARKICEVIC/CROPIX
01. veljača 2025 10:24