Većina ljudi voli med zbog njegovog okusa, no ovaj prirodni zaslađivač je i svestrani sastojak za kuhanje te namirnica iznimnih zdravstvenih prednosti. Ovaj slatki nektar održat će vaše zdravlje i izliječiti neke bolesti.
Pomaže pri kašlju
Prehlađeni ste? Pojedite žlicu med. Med je stari lijek za grlobolju, a možete ga dodati u vrući čaj s limunom kad vas uhvati prehlada. Prema studiji objavljenoj u Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, istraživači su testirali jednu noćnu dozu heljdinog meda, dekstrometorfana s okusom meda te uobičajeni lijek protiv kašlja na više do 100 djece s prehladom. Otkriveno je da je med bolji od druga dva lijeka za ublažavanje simptoma kašlja i poboljšanje sna.
Pomaže u liječenju rana
Manuka med se koristi u medicinskim ustanovama za liječenje rana jer je utvrđeno da je učinkovit ubojica klica, a pomaže i u regeneraciji tkiva. Studije pokazuju da Manuka med može povećati vrijeme zarastanja i smanjiti infekciju. Imajte na umu da je med koji se koristi u bolničkim uvjetima medicinski testiran, što znači da je pregledan i sterilan. Nije dobra ideja na ranu stavljati med koji kupujete u trgovini.
Međutim, bilo koja vrsta meda može biti od pomoći. U studiji objavljenoj u British Journal of Surgery, nigerijski istraživači koristili su med za liječenje 59 pacijenata sa čirevima. Svi su se slučajevi osim jednog poboljšali, a zaražene rane i čirevi postali su sterilni u roku od jednog tjedna od nanošenja meda.
Dobar izvor antioksidansa
Sirovi med sadrži niz spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Neke vrste meda su bogate antioksidansima kao voće i povrće. Antioksidansi štite tijelo od oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali doprinose procesu starenja, a mogu pridonijeti i razvoju kroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da antioksidativni spojevi u medu zvani polifenoli mogu igrati ulogu u sprječavanju srčanih bolesti.
Poboljšava kolesterol
Visoka razina LDL kolesterola snažan je čimbenik za razvoj srčanih bolesti. Ta vrsta kolesterola igra važnu ulogu u aterosklerozi, masnom nakupljanju u arterijama koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.
Zanimljivo je da nekoliko studija pokazuje da med može poboljšati razinu kolesterola. Smanjuje ukupni i "loš" LDL kolesterol, a značajno povećava "dobar" HDL kolesterol. Na primjer, jedno istraživanje na 55 pacijenata uspoređivalo je med sa stolnim šećerom i otkrilo da je med uzrokovao smanjenje LDL-a za 5,8% i povećanje HDL kolesterola za 3,3%. To je također dovelo do skromnog gubitka težine od 1,3%.
Smanjuje trigliceride
Povišeni trigliceridi u krvi drugi su čimbenik rizika za srčane bolesti. Također su povezani s inzulinskom rezistencijom, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2. Razina triglicerida ima tendenciju povećanja prehranom bogatom šećerom i rafiniranim ugljikohidratima. Zanimljivo je da je više studija povezalo redovitu konzumaciju meda s nižim razinama triglicerida, osobito kada se koristi kao zamjena za šećer. Na primjer, jedno istraživanje koje je uspoređivalo med i šećer otkrilo je 11-19% nižu razinu triglicerida u skupini meda.
Protuupalni efekt
Med sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi tijelo od upala. Upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedno je istraživanje otkrilo da se antioksidansi u heljdinom medu mogu pronaći u krvnoj plazmi, što pokazuje da bi konzumiranje meda moglo povećati antioksidativno djelovanje u tijelu.
Pomaže kod probavnih problema
Med se ponekad koristi za liječenje probavnih problema, poput proljeva, iako nema mnogo istraživanja koja bi pokazala da djeluje. Dokazano je da je učinkovit u liječenju bakterija Helicobacter pylori (H. pylori), dokazano uzročnika čira na želucu. Također je snažan prebiotik, što znači da hrani dobre bakterije koje žive u crijevima, a koje su ključne ne samo za probavu već i za cjelokupno zdravlje.
Potencijalni rizici konzumacije meda
Iako je sigurna hrana za većinu ljudi, nije za sve. Stoga je važno znati i potencijalne rizike konzumiranja meda, uključujući sirovi med.
Botulizam u dojenčadi: Ne biste trebali davati med dojenčadi mlađoj od 12 mjeseci jer sadrži čestice prašine koje mogu nositi bakterije koje uzrokuju botulizam. Dojenčad nema otpornost na mnoge klice i mogu se razboljeti. Korištenje meda tijekom kuhanja hrane za djecu trebalo bi biti sigurno jer toplina uništava većinu bakterija.
Alergije: Osobe sklone alergijama trebaju oprezno jesti med. Iako su alergije na med rijetke, javljaju se. Možda je to posljedica pčelinje peludi u medu. Pčelinji pelud je mješavina peludi i probavnih enzima pčela te može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....