Neki ih obožavaju, drugi ih mrze. U našoj obitelji dijelimo se na veće ljubite žlice i one manje, ali variva su nam obavezno na jelovniku dvaput tjedno, pa još dvaput juha i dvaput zdrava riba, ostalo prema željama.
Ja sam kao i mnogi iz moje generacije odrasla na poznatim varivima: grahu s kobasicama (u sezoni s dodatkom kiselog zelja, ričeta ili tjestenine), kelju s faširancima, poriluku sa suhim mesom, mahunama s hrenovkama. Voljela sam ih sve redom, kako sam odrastala sve više.
I Lucijin tata uvijek bira nešto na žlicu, a omiljeno mu je varivo od gljiva. Lucija kao sva djeca više voli tjesteninu s raznim dodacima i umacima, krumpir na sto načina, a obožava i meso ili, kako ona kaže, nešto konkretno. No, nikad nismo odustali od variva pa ih je s vremenom prihvatila.
Vrtićka ljubav
U vrtiću je čak zavoljela jedno varivo koje smo se dugo trudili odgonetnuti što je. Objašnjavala je da unutra ima svašta, da je nekako smeđkasto i crveno. Morali smo pitati tete i saznali da je to “fino” varivo zapravo puno sezonskog povrća s malim komadima finog mesa. I danas ona najviše voli variva s nekim mesnim dodatkom.
Varivo je zapravo jednostavno jelo: dobro maslinovo ulje, malo povrća, i to je to. I obožavam tu raznolikost povrća u zdjelici!
Dakako, prema sezoni. Svako godišnje doba nosi svoje vrste variva pa su zimi to variva koja griju, dok u proljeće jedemo variva koja nam daju energiju, a ljeti lagana variva s rajčicama koja nas osvježavaju.
Kako sam ja uvijek za neki eksperiment ili novu namirnicu, postupno sam ubacila variva s batatom, prosom, kus-kusom, slanutkom, bobom, mješavinom mahunarki…
Svježi začini
S obzirom da na balkonu u sezoni uvijek imam začina u lončanicama, poput majčine dušice, kadulje, vlasca, timijana, origana, mente, peršina uvijek dodam i neki svježi začin. I Luciji je fora kad tijekom kuhanja uberemo listić ili grančicu. A od onih koje ne mogu uzgojiti na balkonu, omiljeni su mi đumbir, kurkuma i čili.
Variva su ljepša ako su boje namirnica usklađene i ako su izrezane u pravinim oblicima. I serviranjem od običnog variva možete učiniti gozbu. Mi ih uvijek jedemo u manjim zdjelicama, izgledaju nekako ljepše.
I ono najvažnije: dok su naše mame i bake variva nekad dugo kuhale i namirnice su prekuhavanjem gubile i okus i oblik, ja ih danas kuham znatno kraće (čast iznimkama kao što je grah) pa se zadrže izvorni okusi namirnica.
Kuhamo: PROSO
Jedna je od najstarijih žitarica (uzgajala se i prije 7000 godina), a ujedno je i najzdravija bezglutenska žitarica. Osim te velike prednosti što ne sadrži gluten, lužnata je pa je time i lako probavljiva, a bogata je željezom, magnezijem, kalcijem, fosoforom, cinkom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.
Smatra se da čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, jača imunitet, a pripisuju mu se i antikancerogena svojstva.
Lako se priprema i odličan je sastojak za veliki broj slanih i slatkih jela: jutarnjih kašica, juha, kao prilog i dodatak, u kolačima. Kuha se 10 do 15 minuta pa ostavi malo da nabubri.
Osnovni recept: Kako skuhati proso
- U posudu za kuhanje dodajte dvije i pol šalice vode pa kad zakipi dodajte šalicu prosa.
- Poklopite i lagano kuhajte 15 minuta.
- Maknite sa štednjaka pa neka odstoji još 15 minuta.
Tako pripremljeno proso može se koristiti i za slana i za slatka jela. Za doručak uz dodatak voća, za ručak kao dodatak svježem povrću ili salati ili kao prilog.
2 mrkve, 3 cijela peršina, 1 celer
1 glavica crvenog luka, 3 češnjaka
maslinovo ulje
1 mali batat
1 šalica prosa
1/2 šalice crvene leće
1 žličica kurkume
1/2 žličice đumbira u prahu
1 šaka špinata
Priprema:
- Crveni luk nasjeckajte i ispirjajte na maslinovu ulju, dodajte češnjak, korijen peršina i celer. Pirjajte s malo vode pa zblendajte u kašu.
- Nakon 10 minuta dodajte mrkvu i proso. Ulijte vodu i kuhajte 10 – 15 minuta, dodajte batat, nakon par minuta još i leću.
- Posolite i dodajte začine: nasjeckani list peršina, kurkumu, par niti čilija.
- Nakon par minuta maknite sa štednjaka pa dodajte špinat koji ste blanširali pola minute. Servirajte toplo.
1 tikvica
2 mrkve
1 poriluk
1 šalica kuhanog prosa
peršin
sol
Priprema:
- Proso skuhajte kao u osnovnom receptu, poriluk narežite na sitno, mrkvu i tikvicu naribajte.
- Sve zajedno pirjajte na maslinovu ulju 10 minuta. Začinite sa soli i nasjeckanim peršinom.
- Stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine pa umiješajte skuhano proso i oblikujte popečke.
- Uvaljajte ih u brašno i kratko ispržite. Kao zdravija i bolja varijanta mogu se staviti na papir za pečenje pa kratko u pećnicu na visoku temperaturu.
- Mogu se jesti samo uz neku sezonsku salatu, uz pire od celera i blitve kao prilog, a možete napraviti i sendvič s dodatkom salate ili klica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....