Kao prvo, možete bez grižnje savjeti uživati u rotkvicama s obzirom na to da na 100 g sadrže jedva 10 do 12 kalorija. No, one su i prave male nutritivne bombice jer obiluju vitaminom C, vitaminom B, željezom, vitaminom K, magnezijem i cinkom, a sadrže i glukozinolate, spojeve koji sadrže sumpor i imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Rotkvice organizam opskrbljuju i sulforafanima, fitokemikalijama koje imaju sposobnost smanjenja rizika za rak jer štite stanice od oštećenja DNK.
One su i prijatelji srca zbog drugih dragocjenih biljnih tvari, poput antocijanina, koje sadrže, a koji pomažu u smanjenju upale i oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, procesom koji ima ključnu ulogu u razvoju srčanih bolesti, posebice hipertenzije i ateroskleroze. Bogatstvo antioksidansa pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja koja nastaju kao posljedica starenja ili nezdravog života, a prema nekim istraživanjima rotkvice sadrže i protugljivičnu tvar (RsAFP2) koja može biti učinkovita protiv Candide albicans. Naposljetku, rotkvica je pravi melem za jetru i probavu jer potiče lučenje probavnih sokova, a naročito žuči koja pomaže u probavi te u metabolizmu masti, a ujedno i uklanja toksine i otpadne tvari iz jetre. Sada kad sve ovo znate, nabavite nekoliko pušleka, i počastite se ovim slasnim i zdravim obrocima u kojima caruje mala rotkvica.
Pečeni mladi krumpir i rotkvice
Sastojci (za 6 osoba):
- 600 g mladog krumpira, oguljenog i prerezanog na pola ili na četiri dijela ako je veći
- 500 g rotkvica također prerezanih na pola ili na četiri dijela ako su veće
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice senfa
- 1 čajna žličica čili papričica u prahu (po želji)
- 30 g sjemenki bundeve
- 150 g grčkog jogurta
- 2 mlada luka narezana na tanke ploške
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir stavite u lonac s vodom, zavrijte i kuhajte 8 minuta, a zatim ocijedite i ostavite da se osuši.
- Krumpir stavite u jedan lim za pečenje, a rotkvice u drugi. Razdijelite u dva lima pomiješano ulje, senf i ljutu papričicu te dobro promiješajte. Stavite u pećnicu i pecite 25 minuta, zatim izvadite rotkvice, a krumpir pecite još 10 minuta, dok ne postane hrskav. U međuvremenu na tavi bez ulja popržite sjemenke bundeve.
- Izlijte jogurt na tanjur za posluživanje. Na njega poslažite krumpir i rotkvice, zatim pospite nasjeckanim mladim lukom, sjemenkama i s još malo ljute papričice ako želite.
Salata s rotkvicama, feta sirom, tikvom i slanutkom
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 butternut tikva očišćena od sjemenki i razrezana na velike kriške
- 2 x 400 g ocijeđenog slanutka
- 2 jušne žlice jabučnog octa ili aceta balsamica
- 200 g rotkvica narezanih na manje komade
- 80 g feta sira razmrvljenog u grumenčiće
- 2 jušne žlice preprženih sjemenki bundeve ili suncokreta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U velikom limu za pečenju s maslinovim uljem pecite tikvu oko 30 minuta. Dodajte slanutak, popržite i zatim pecite još 20 minuta.
- U loncu zagrijte ocat s velikim prstohvatom šećera i soli te s 1 jušnom žlicom vode. Kad zavrije, sklonite s vatre i ubacite u lonac rotkvice. Pomiješajte i ostavite da se hladi.
- Na tanjur za posluživanje stavite tikvu i slanutak, promiješajte i dodajte fetu te ponovo promiješajte, a zatim sve prelijte s octom i rotkvicama. Ukrasite preostalim feta sirom i sjemenkama.
Sendvič s kuhanim jajem, rotkvicama i avokadom
Sastojci (za 2 osobe):
- 100 g rotkvica narezanih u različite oblike
- 1 jušna žlica vinskog octa
- prstohvat šećera u prahu
- 1 veliki avokado
- sok 1/2 limete
- prstohvat ljute papričice u prahu
- 4 kriške omiljenog kruha
- 2 tvrdo kuhana jaja prerezana na pola
Priprema:
- Rotkvice u zdjeli pomiješajte s octom, šećerom i solju.
- U drugoj zdjeli zgnječite avokado i pomiješajte sa sokom od limete, ljutom papričicom i malo začina po želji.
- Prepržite kriške kruha, zatim na svaku stavite malo avokada, pola jaja, malo ukiseljenih rotkvica i ljute papričice i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....