Znanstvenici su otkrili da konzumiranje jedne čajne žličice maslaca dnevno nema utjecaja na povećanu smrtnost niti može uzrokovati srčane bolesti i infarkt. Naprotiv, utvrdili su da čak može imati određeni pozitivan utjecaj na smanjenje rizika za razvoj dijabetesa.
Veliki uzorak
Znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu analizirali su rezultate devet studija objavljenih od 2005. do danas iz čak 15 zemalja, a rezultati se temelje na praćenju 640.000 odraslih osoba.
Napokon je potvrđeno da se maslaca ne moramo bojati jer njegova konzumacija nije povezana ni s jednim oblikom srčanih bolesti niti s infarktom.
Zanimljivo je da su otkriveni čak neki mogući pozitivni utjecaji na zdravlje, odnosno da se konzumacija maslaca povezuje sa 4 posto nižim rizikom za razvoj dijabetesa.
Neutralna namirnica
U svakom slučaju, konačni zaključak je da konzumiranje maslaca dugoročno ima općenito vrlo malen ili nikakav utjecaj na naše zdravlje. Autori ove studije stoga ne podupiru dosad vrijedeće prehrambene smjernice u kojima maslac nije poželjna namirnica. Doduše, naglašavaju kako se pokazalo da osobe koje jedu više maslaca općenito manje paze na zdrav način života i prehrane, no sam po sebi maslac je prilično neutralna namirnica kad je riječ o njegovu utjecaju na zdravlje. Naposljetku može se reći da je maslac negdje na sredini, kaže jedna od autorica studije dr. Laura Pimpin.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....