Za hranjive vrijednosti smokvi znali su još stari Grci pa su se dijelile tadašnjim olimpijskim natjecateljima, pobjednici su umjesto medalji dobivali vijenac napravljen od smokvinog lišća, a govori se i da su bile omiljeno jelo egipatske kraljice Kleopatre.
Bogate su prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K. Budući da su odličan izvor energije, dobro ih je uzimati u jutarnjim satima, no morate znati da se nakon svježih smokvi ne smije piti voda. Dobar su izbor i za trudnice i žene u menopauzi.
Mogu se konzumirati svježe ili suhe, no potonje su mnogo kaloričnije od svježih (100 g svježih smokvi ima 80 kalorija, dok ista količina suhih ima 249 kalorija) pa nisu preporučljive dijabetičarima. Zaista postoji mnogo dobrih razloga zašto je smokve korisno uvrstiti u dnevni jelovnik!
1. Snižava kolesterol
Smokve sadrže biljne sterole, a dokazano je da oni povoljno utječu na razinu kolesterola u krvi na način da na sebe vezuju molekule kolesterola u crijevima i tako sprečavaju njegovu apsorpciju.
2. Čuvarica kostiju
Smokve su bogate mineralima, osobito magnezijem, kalcijem i kalijem, a oni su neophodni za čvrstoću i gustoću kostiju. Tako su vjeran saveznik u borbi protiv osteoporoze.
3. Prevenira karcinom
Sadrže spojeve koji imaju antikancerogeno djelovanje (kumarini i benzaldehid) stoga ih jedite što češće jer se vjeruje da štite od raka prostate, kože i karcinoma dojke, osobito u vrijeme menopauze.
4. Zdrave žile
Štite od suženja krvnih žila i nastanka krvožilnih bolesti. Visok udio kalija povoljno će djelovati i na smanjenje krvnog tlaka.
5. Dobar san
Smokva sadrži triptofan, aminokiselinu koja jača naš imunološki sustav, ali je zaslužna i za miran sam.
6. Lijepa koža
Vjeruje se da ukoliko često jedete smokve, sprečavate nastanak bora. Možete ih nanijeti izravno na kožu, osobito ako imate problema s aknama.
7. Prirodni laksativ
Patite li od nadutosti, konstipacije ili grčeva u trbuhu, pojedite po 5 smokvi na dan. Bogate su vlaknima, naročito onima topivima u vodi koje povoljno djeluju na probavu.
8. I za dijetu
Smokva ima malo masnoća i obiluje biljnim vlaknima koja pružaju osjećaj sitosti. No, oprezno sa suhim smokvama jer su značajno kaloričnije u odnosu na svježe.
DOBRO JE ZNATI!
Najpoznatije su tri podvrste smokvi: zelene, crvene i bijele. Preporučljivo ih je jesti svježe, odmah nakon branja. Ukoliko ih kupujete, pazite da budu mekane, ali ne premekane i oštećene. Perite ih neposredno prije konzumacije, a u hladnjaku ih smijete držati do dva dana. Suhe smokve prekrivene bijelim slojem, u kojemu se nalaze gljivice, uzrokuju glavobolju i bolove u želucu. Prije konzumacije potrebno ih je temeljito oprati u vrućoj vodi.
9. Poboljšava pamćenje
Posjeduje mnogo prirodnih šećera, pa je ovo voćka veliki izvor energije, potiče rad mozga i poboljšava pamćenje.
10. Izbacuje mokraćne kamence
Kaša od mljevenih smokvi skuhanih u vinskom octu pomoći će kod kašlja, ali i potaknuti izbacivanje mokraćnih kamenaca i pijeska.
Ublažava podočnjake, skida bradavice i kurje oči, izbacuje kamenac, a ni to nije sve...
[Foto: iStock]
Smokva u službi zdravlja
No, pored ovih deset vrlo važnih svojstava smokava, postoji još nekoliko koje je dobro znati jer nam mogu samo pomoći. A što je bolje od prirodne medicine!?
- Protiv bradavica: Mliječni sok smokve koji će se pojaviti na peteljci ili zelenoj smokvi pomaže u uklanjanju bradavica.
- Za bolju probavu: Sameljite pola kilograma smokvi. Dodajte 5 g brašna od listova biljke sene. Od dobivene smjese napravite kobasicu, umotajte je u foliju i čuvajte u hladnjaku. Svakog jutra uzmite manji komadić na prazan želudac.
- Kurje oči: Unutarnji dio smokve nanesite na kurje oko, omotajte gazom i ostavite preko noći. Ujutro uklonite zavoj i potopite nogu u vruću vodu. Tada kurje oko možete skinuti. Ako je potrebno, postupak više puta ponovite.
- Bolovi u leđima: Tijekom idućih mjesec dana svaku večer prije spavanja pojedite suhu smokvu, suhu marelicu i 5 suhih šljiva. Ovi su plodovi bogati sastojcima koji pomažu regeneraciji tkiva intervertebralnih diskova. Patite li od disk hernije, ovaj recept je idealan za vas.
- Protiv podočnjaka: Zrelu smokvu prerežite na pola i stavite na podočnjake. Ostavite 20 minuta. Rezultat će vas iznenaditi!
- Dijabetički čaj: Dvije žličice suhog lišća smokve prelijte sa šalicom vruće vode. Ostavite 15-ak minuta, potom procijedite. Popijte svako jutro.
- Bakterije u želucu: U staklenku poslažite narezane suhe smokve i prelijte ih domaćim maslinovim uljem. Nakon 40 dana svako jutro pojedite jednu smokvu s malom žlicom maslinovog ulja iz staklenke. Ovaj je pripravak dobar i u liječenju astme i hemoroida.
- Kod upale desni: Šalicom kipuće vode prelijte 6 smokvi i pustite ih da se namaču tri dana. Potom procijedite pa sa po žlicom pet puta na dan ispirite usta, progutavši tekućinu. Patite li od zubobolje, svježim smokvom trljajte bolno mjesto.
- Kašalj: Kaša dobivena od mljevenih smokvi skuhanih u vinskom octu pomoći će kod kašlja i potaknuti izbacivanje mokraćnih kamenaca i pijeska.
Napravite sami: Smokvenjak
Smokvenjak je postao tradicionalni dalmatinski suvenir, a možete ga napraviti i sami.
[Foto: Dunja Gulin/Facebook]
Sastojci:
- 50 dag suhih smokvi
- 1 žličica sjemenki koromača
- 1 žlica travarice
- 10 dag poprženih i mljevenih oraha
- 4 lista lovora
- 4 grančice ružmarina
Priprema:
- Suhim smokvama odstranite peteljke pa ih sameljite u stroju za mljevenje mesa. Stavite ih u zdjelu, dodajte sjemenke koromača, travaricu, orahe i zamijesite.
- Smjesu podijelite na četiri jednaka dijela, oblikujte pogačice, stavite ih na pergament papir i sušite u pećnici zagrijanoj na 100ºC pola sata na jednoj potom, te još pola sata na drugoj strani.
- Smokvenjake pospite iglicama ružmarina i na svaki stavite po list lovora te ih zamotajte u pergament papir.
- Viški hib ili smokvenjak idealan je poslužite li ga narezanog na filigranski tanke fete uz čašicu travarice ili rogačice.
Bakin recept za sušenje
Smokve poslažite na mrežicu tako da prilikom slaganja svaku malo pritisnete. Sušite ih dva-tri dana, po potrebi ih okrenuvši pa ih dvaput operite u vrućoj salamuri (otopina vode i soli) i ponovno stavite na sušenje. Kad se osuše (pazite da se ne presuše), između poslažite lovorove listove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....