Foto: Mihai Stetcu, TLC
Brzi i ukusni recepti

Kruh od maka i puding (mákos guba)

Sofisticirana verzija vrlo jednostavnog mađarskog deserta.
  • 120 g maka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 600 ml mlijeka
  • 1/2 štapića vanilije
  • 10-12 kriške brioša ili slatkog kolača
  • 50 g maslaca
  • 1 komad narančine i limunove kore
  • 2 žličice meda
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Pomiješajte mak i šećer u prahu. Umutite žumanjak s šećerom.
  3. Zagrijte mlijeko te dodajte vaniliju, prstohvat soli, korice naranče i limuna. Pomiješajte ga s žumanjcima i pustite da se zgusnuti, ali pazite da se ne slegne.
  4. Izvadite komadić vanilije, koricu naranče i limuna. Premažite maslacem kalup za pečenje. Slažite slojeve od brioš kriški, na svaki sloj prelijte vrući umak od vanilije, a zatim dodajte mješavinu maka, sloj maslaca i malo meda. Nastavite sve dok se svi sastojci ne potroše. Završite s maslacem na vrhu.
  5. Pecite oko 25 minuta, dok se puding ne slegne i ne poprimi zlatno smeđu boju.
  6. Poslužite mlako, posipano sa šećerom u prahu.
  7. Napravite premaz od šećera na vrhu (kao kod creme bruleea) i možete ga poslužiti uz sladoled od vanilije na vrhu.
Linker
22. studeni 2024 14:21