FOTOGRAFIJE: shutterstock
ZA ZDRAVLJE

Kako smanjiti unos soli?

Najvažnije je steći pravi uvid u količinu soli u jelima


Stalno se govori o tome da treba smanjiti sol u prehrani. Kako to postići? Natrij je mineralna tvar nužna za normalnu funkciju organizma i njegova određena količina u prehrani je potrebna. No, prevelike količine povisuju krvni tlak.

Dnevni unos natrija ne bi trebao biti niži od 1,5 g (koliko ga ima u 0,65 čajne žličice kuhinjske soli). Na veliku količinu soli u hrani posebno trebaju paziti osobe s oslabljenom funkcijom bubrega, oni koji boluju od visokog tlaka, šećerne bolesti te zapravo svi stariji od 50. Za početak, najvažnije je steći pravi uvid u količinu soli u jelima, a to ćete najbolje postići ako jedete hranu koju pripremate kod kuće.

Niz je “opasnih” prehrambenih proizvoda koje treba izbjegavati ili svesti na minimum: suhomesnati proizvodi, dimljena riba, slani sirevi, namirnice konzervirane u salamuri, ukiseljeno povrće...

SVAKAKO IZBJEGAVATI

  • grickalice - čips, male pivske perece, krekere i slično, instant juhe, gotove umake...

Moguća zamjena za one koji ne mogu bez grickalica

  1. Kokice pripremljene kod kuće (ne treba ih soliti ili ih solite vrlo malo).
  2. Umjesto slanog prženog kikirikija jedite kikiriki iz ljuske, a slane bučine sjemenke treba zamijeniti neposoljenima.
  3. Kupovni kruh je najčešće preslan. Pokušajte kruh, kao i ostale pekarske proizvode, peći sami.
  4. Kada radite jelo od kiselog kupusa i repe, prethodno ih dobro isperite.
Linker
10. studeni 2024 07:13