Stalno se govori o tome da treba smanjiti sol u prehrani. Kako to postići? Natrij je mineralna tvar nužna za normalnu funkciju organizma i njegova određena količina u prehrani je potrebna. No, prevelike količine povisuju krvni tlak.
Dnevni unos natrija ne bi trebao biti niži od 1,5 g (koliko ga ima u 0,65 čajne žličice kuhinjske soli). Na veliku količinu soli u hrani posebno trebaju paziti osobe s oslabljenom funkcijom bubrega, oni koji boluju od visokog tlaka, šećerne bolesti te zapravo svi stariji od 50. Za početak, najvažnije je steći pravi uvid u količinu soli u jelima, a to ćete najbolje postići ako jedete hranu koju pripremate kod kuće.
Niz je “opasnih” prehrambenih proizvoda koje treba izbjegavati ili svesti na minimum: suhomesnati proizvodi, dimljena riba, slani sirevi, namirnice konzervirane u salamuri, ukiseljeno povrće...
SVAKAKO IZBJEGAVATI
- grickalice - čips, male pivske perece, krekere i slično, instant juhe, gotove umake...
Moguća zamjena za one koji ne mogu bez grickalica
- Kokice pripremljene kod kuće (ne treba ih soliti ili ih solite vrlo malo).
- Umjesto slanog prženog kikirikija jedite kikiriki iz ljuske, a slane bučine sjemenke treba zamijeniti neposoljenima.
- Kupovni kruh je najčešće preslan. Pokušajte kruh, kao i ostale pekarske proizvode, peći sami.
- Kada radite jelo od kiselog kupusa i repe, prethodno ih dobro isperite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....