Smatra se jednom od nutrijentima najbogatijih namirnica uopće. Pripada porodici kupusnjača i rođakinja je prokulice, kupusa, korabe, kelja, cvjetače. Ona je brokula. Sadrži vitamin K i krom, kalij, magnezij, folat (vitamin B9) i obilje vitamina C, dokazanog podizača imuniteta.
Spašava život
Njezini sastojci indol-3-karbinol i sulforafan pokazuju antikancerogeno djelovanje, a sulforafan uz to podiže sposobnost organizma da stvara antioksidanse koji umanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala. Kada bismo trebali odabrati jedno jedino povrće za jelo, to bi trebala biti brokula, smatra britanski liječnik Rangan Chatterjee, autor knjige "The Four Pillar Plan", jer brokula spašava život.
Dobre bakterije
Njezine dobrobiti počinju već u crijevima - kada neprobavljiva vlakna brokule stignu u crijeva, tamošnje bakterije počnu ih jesti stvarajući tako kratkolančane masne kiseline, kaže dr. Chatterjee, a to vodi povećanju broja dobrih bakterija, zdravlju crijeva i poboljšanju imuniteta.
Ako redovito jedete namirnice koje snažno podržavaju zdravlje, kao što je upravo brokula, snizit ćete rizik od mentalnih tegoba. Koliko je to važno u današnjim tjeskobnim vremenima, ne treba posebno naglašavati. Uz to, studije su pokazale dobro djelovanje brokule na zdravlje srca i očiju te u prevenciji raka.
Kuhanje na pari
Kako biste od brokule dobili najbolje, nemojte je pržiti ili peći, pripremite je kuhanjem (na pari), a kada je mlada, možete ju jesti sirovu na salatu. Koncentrat dobrih sastojaka su klice brokule. Brokula ima dvije sezone godišnje - prvi dio ljeta i prvi dio jeseni, no u normalna vremena može se nabaviti cijele godine, a dostupna je i kao zamrznuti proizvod.
Ako ste je uspjeli kupiti svježu, u hladnjaku vam, u plastičnoj vrećici, može stajati do četiri dana. Možete je i zamrznuti - operite je i podijelite na cvjetiće pa blanširajte dvije do tri minute. Isperite je hladnom vodom i ostavite da se osuši na krpi. Potom je možete zamrznuti. Jednak postupak vrijedi i za srodnu joj cvjetaču.
Kao i većina povrća, brokula može biti zamrznuta osam do 12 mjeseci, ali pritom će se smanjiti količina nekih mikronutrijenata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....