Bilo je kao jučer kad sam kao dijete jela cvjetove djeteline i kiselice. Znam neke s mora koji su uz obalu "brstili" motar i kapare, onako u hodu. I oni i mi s kontinenta cuclali smo listiće djeteline koji su otpuštali nektar sladak poput meda. Divan zdravi slatkiš u hodu po livadi.
Danas se takvo samoposluživanje čini potpuno nerealnim: djeca, na žalost, sve manje borave u prirodi, a još manje jedu nešto što sama uberu. Kuhari koji nas neprestano educiraju, inspiriraju i ohrabruju zaslužni su za to što se cvijeće vratilo u tanjur.
Sreća, pa se stvari mijenjaju!
U svim važnijim restoranima u Hrvatskoj sezonski nailazimo na cvijeće koje jelo istinski ukrasi, ali mu i poboljša okus.
Divne cvjetove boražine, ruže, ušećerene ljubičice koje okusom nadmašuju ostalo jestivo cvijeće. Ima i sve više mjesta gdje se jestivo cvijeće može kupiti, a da možete biti sigurni da nije kemijski tretirano. Od početka pratim ekipu iz Kliconoša koja, osim klica i mikropovrća, uzgaja i cvijeće. Naravno, ako ga prepoznajete i znate gdje ga nabrati, najljepše se iz šetnje vratiti kući s pušlekom za tanjur.
Jeste li znali?
JESTIVO CVIJEĆE SU: KRIZANTEMA, KARANFIL, TULIPAN, RAZLIČAK, TRATINČICA, JASMIN, KADIFICA, ARTIČOKA, RIKULA, BOSILJAK, BORAŽINA, DJETELINA, MASLAČAK, BAZGA, NEVEN, LAVANDA, RUŽMARIN, POTOČARKA, RUŽA, KADULJA, SUNCOKRET, FUKSIJA, RADIČ, JORGOVAN, LIPA, LUK, TIKVICE.
MILANSKI RIŽOTO SA ŠAFRANOM I KARANFILIMA
SASTOJCI:
- 30 dag riže za rižoto
- 2 luka
- 1 dl pilećeg temeljca
- 1 vrećica šafrana
- parmezan
- maslinovo ulje
- sol i papar
- maslac
- 1 dl bijelog vina
- karanfili za ukras
PRIPREMA:
- Šafran namačite barem pola sata u 1 dl mlakog temeljca.
- Na maslinovom ulju i maslacu ispirjajte nasjeckani luk. Dodajte rižu, malo je tostirajte pa zalijte vinom i kad ispari, polako dolijevajte temeljac u kojem se otopio šafran.
- Na kraju umiješajte parmezan i maslac.
Ukrasite karanfilima. Rižoto mora biti kremast i treba ga jesti jako toplog.
BRUSKETE S LAŽNIM KAVIJAROM I MAĆUHICAMA
SASTOJCI:
- 10 ploški preprženog tosta
- namaz od avokada
- 5 komadića mozzarelle
- lažni kavijar
Za namaz od avokada:
- 1 avokado
- sok 1 limuna
- 10 lješnjaka
- maslinovo ulje
- sol
Za lažni kavijar:
- 1 paketić želatine
- 1 dl ulja
- 0,5 dl gustog soka od rajčice
PRIPREMA NAMAZA:
- Sve sastojke za namaz grublje izblendajte da se zadrži tekstura.
- Ohladite.
PRIPREMA BRUSKETA:
- Ulje izlijte u posudu pa stavite u hladnjak ili nakratko u ledenicu.
- Zagrijte sok od rajčice.
- Želatinu namočite u tri žlice vode. Kad nabubri, dodajte u sok.
- Gotov umak prebacite u štrcaljku. Kapajte po tri kapi na jedno mjesto u rashlađeno ulje, složit će se perlice koje će izgledati kao kavijar. Kad padnu na dno, ostavite ih još malo da se potpuno stvrdnu pa izvadite i rasporedite na tost koji ste prepržili, premazali namazom od avokada i na njega stavili mozzarellu.
Ukrasite maćuhicama.
TJESTENINA U ZELENOM S NEVENOM
SASTOJCI:
- 25 dag tagliatella
- 2 mlada luka
- pola šalice kuhanog graška
- mljeveni čili
- maslinovo ulje
- ukiseljene ljute papričice
- pesto od mente, bosiljka i maslinova ulja
PRIPREMA:
- Tjesteninu skuhajte, dodajte kuhani grašak, narezani mladi luk, sve začine.
- Pesto od mente, bosiljka i maslinova ulja pripremim u sezoni pa zamrznem.
Ukrasite nevenom, lavandom i ružmarinom.
PANNA COTTA S TRATINČICAMA
SASTOJCI:
- 5 dl mlijeka
- 5 dl vrhnja za kuhanje
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 20 dag šumskog voća
PRIPREMA:
- Prokuhajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, šećer i vanilin šećer.
- U dno posudice stavite šumsko voće, prelijte panna cottom, na vrh opet stavite voće pa stavite u hladnjak.
Prije posluživanja ukrasite tratinčicama i lavandom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....