BERISLAVA PICEK/CROPIX
super recept

Jesenski ručak koji obožavamo - rižoto s tri vrste žitarica i gljivama

Jesen nas obilato časti plodovima od kojih se mogu napraviti čarobna jela

Među udarnim jesenskim namirnicama su - gljive, niskokalorične i pune proteina, vitamina i minerala. Uz ostale dobrobiti za zdravlje (pomažu sniziti kolesterol, smanjiti rizik za rak, poboljšati probavu...), podržavaju i dobar rad imunosnog sustava.

Idealno je vrijeme za jedan odličan rižoto s gljivama.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 dag mješavine žitarica za rižoto (riža, ječam, pir)
  • 20 dag gljiva (lisičarke, smeđi i bijeli šampinjoni, vrganji, bukovače, jablanovače, crne trube)
  • 1 žlica paste od bijelog tartufa
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar, maslinovo ulje, maslac, parmezan, peršin

Priprema:

  1. Na maslacu i maslinovu ulju propirjajte nasjeckani luk.
  2. Dodajte rižu, ječam i pir pa podlijte vinom.
  3. Čim vino ispari, dodajte malo toplog temeljca.
  4. Dodajte gljive i začine te lagano podlijevajte temeljcem stalno miješajući, da bude kremast.
  5. Pri kraju dodajte kremu od tartufa.
  6. Kad su žitarice skuhane, gotove su i gljive.
  7. Na kraju dodajte malo maslaca i pospite nasjeckanim peršinovim listom.
  8. Rižoto poslužite vruć s naribanim parmezanom.

Linker
25. studeni 2024 00:09