Chia sjemenke su, moglo bi se reći, pravo malo čudo prirode. Zbog svojih nutritivnih svojstava ove visokovrijedne sjemenke svrstavaju se u kategoriju superhrana jer obiluju vlaknima, proteinima i zdravim mastima. Osim toga, redovna konzumacija chia sjemenki ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje među kojima se ističu:
Izvrstan izvor vlakana
Jedna žlica chia sjemenki donosi oko 5 grama dijetalnih vlakana, što može biti od značajne pomoći onima koji imaju poteškoća s dosezanjem preporučenog dnevnog unosa vlakana koji iznosi 38 grama za muškarce, a 25 grama za žene. Vlakna daju dulji osjećaj sitosti pa pomažu u smanjenju kalorijskog unosa i regulaciji tjelesne težine.
Snažan antioksidans
Chia sjemenke su krcate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ove molekule pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koje se smatra odgovorima za razvoj niza bolesti, od različitih upalnih procesa do više vrsta karcinoma.
Izvor proteina
U žlici chia sjemenki nalazi se oko 3 grama kompletnih proteina, dakle onih koji sadržavaju sve esencijalne aminokiseline. Proteini doprinose rastu i održavanju mišićne mase.
Bogat su izvor omega masnih kiselina
Rijetko koja namirnica može stati uz bok chia sjemenkama prema udjelu omega-3 masnih alfa lipoična kiselina (ALA).
Obiluju mineralima
Chia sjemenke su izvrstan izvor minerala, poput željeza, kalcija, ali i magnezija i mangana. Upravo posljednja dva minerala imaju značajan utjecaj na sportske performanse pa je bitan njihov dodatan unos.
Kako chia sjemenke uvrstiti u prehranu?
Recepata s chia sjemenkama je pregršt, od jednostavnih pudinga, smoothieja, muffina, tortilja pa do različitih kolačića koji sadrže ove visokovrijedne sjemenke. Donosimo 3 jednostavna recepta koji u sebi sadrže chia sjemenke.
1 šalica mlijeka
1/4 šalice chia sjemenki
3 žlice kakaa u prahu
malo soli
1 žlica meda
40 g tamne čokolade (minimalno 75% kakaa)
Priprema:
- Sve sastojke osim čokolade stavite u veću posudu i dobro promiješajte da se sjedine.
- Ostavite da stoji barem sat vremena, da bi chia povukla vodu i napravila želatinoznu smjesu.
- Ukrasite po želji i servirajte.
Savjet više!
Prije serviranja po vrhu možete naribati tamnu čokoladu, možete dodati i par goji bobica ili svježeg voća. Također, chia pudding možete posipati sjeckanim bademom ili kokosom.
2 jaja
1,5 žlice chia sjemenki
1 glavica luka
150 g purećeg filea
50 g šampinjona ili nekih drugih gljiva
1/2 paprike
2 žlice kokosovog ulja
začini: peršin, sol, papar, crvena paprika
Priprema:
Tortilju je zapravo prilično lako napraviti.
- U posudi razbijte 2 jaja, dodajte začine po želji i chia sjemenke. Sve dobro promiješate pa ostavite da se zgusne, što se dogodi već nakon 15-ak minuta. Smjesa će postati poput želatine.
- Zagrijte tavu na koju ste stavili malo kokosovog ulja i istresite dio smjese chia sjemenki kao da radite palačinke. Sa svake strane pečete po 2-3 minute. Od ove smjese dobit ćete 3 tortilje.
Punjenje:
- Meso, papriku, luk i gljive narežete na sitno, po želji.
- Na tavi zagrijete ostatak kokosovog ulja pa stavite prvo luk da se zacakli.
- Potom dodajte papriku i malo vode da ne zagori, te pirjate par minuta, da paprika malo omekša.
- U tavu zatim dodajte meso pa gljive i ostavite da se pirja dok meso nije pečeno. Što ste na manje komade narezali meso, to će brže biti gotovo.
- Smjesu razdijelite na broj tortilja koje ste dobili i nadjenete ih. Uživajte!
1,5 žlica chia sjemenki
0,5 dl bademovog ili zobenog mlijeka
2 banane (oguljena i zgnječena)
150 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
50 g datulja (nasjeckane na sitno)
50 g naribane tamne čokolade
1 žlica maslaca od badema
cimet
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- U manjoj posudi promiješajte chia sjemenke i bademovo (zobeno) mlijeko i pustite da odstoji 10-ak minuta dok ne dobije gelastu teksturu.
- Smjesu istresite u veću posudu i dodajte zgnječenu bananu, zobene pahuljice, maslac od badema i cimet te miješajte dok smjesa ne postane jednolična.
- Nježno umiješajte komadiće čokolade i datulje.
- Oblikujte manje keksiće i stavite na papir za pečenje.
- Pecite 17-20 minuta, odnosno dok dno keksića ne dobije zlatno-smeđu boju. Uživajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....