Održavanje hidratacije je uvijek važno, ali posebno tijekom ljetnih dana. Iako ćete većinu tekućine dobiti iz vode i raznih napitaka, nemojte zanemariti važnost hrane bogate vodom poput voća (lubenice, jagode, maline) i povrća (krastavci, lisnato povrće). To su ujedno namirnice koje osiguravaju puno hranjivih tvari za vrlo malo kalorija. Od voćnih salata do osvježavajućih smoothieja, ovi ukusni recepti pomažu hidrataciju, a sadrže manje od 275 kalorija po porciji. Što znači da vam mogu pomoći i u mršavljenju.
Salata od lubenice s fetom i mentom
Sastojci
- 450 grama lubenice bez sjemenki
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 manjeg crvenog luka, vrlo tanko narezanog
- 3 žlice svježeg soka od limuna
- 1 žlica limunove korice, sitno naribane
- 2 čajne žličice meda
- 2 žlice maslinovog ulja
- crni papar, po želji
- 60 grama rikule ili mladog špinata
- 40 grama izmrvljenog feta sira
- 5 grama natrganih listova svježe metvice
Priprema
1. Narežite lubenicu na kockice veličine 2 centimetra, pospite solju i stavite u ravnomjernom sloju u veliku plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem. Istisnite što više zraka i stavite lubenicu u zamrzivač na dva sata.
2. U međuvremenu namočite narezani crveni luk u veliku zdjelu ledene vode. U posebnoj posudi pomiješajte limunov sok, koricu i med. Polako dodajte ulje i začinite paprom.
3. Izvadite lubenicu iz vrećice i prebacite je u veliku zdjelu. Crveni luk ocijedite, osušite i dodajte u zdjelu. Dodajte rikulu i preljev. Pospite sir i mentu po vrhu salate i odmah poslužite.
Smoothie od manga i mandarina
Sastojci
- 1 mango srednje veličine, oguljen, narezan na kockice i smrznut
- 300 grama grčkog jogurta
- 1 žlica kurkume
- 240 grama komadića mandarine, sačuvajte osam kriški za ukrašavanje
Priprema
1. Dan prije pripremite mango, stavite ga na lim i zamrznite dok ne postane čvrst, a zatim ga prebacite u posudu prikladnu za zamrzivač.
2. Stavite jogurt, kurkumu, dijelove mandarine (ostavite 8 kriški) i smrznuti mango u snažan blender. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto.
3. Smoothie podijelite u dvije čaše. Ukrasite kriškama mandarine, najjednostavnije je da ih stavite na štapić, a zatim čašu.
Panzanella od jagoda i rajčica
Sastojci
- 2 debele kriške seoskog kruha, natrgane na manje komadiće
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- Sol i papar, po ukusu
- 325 grama jagoda, oguljenih i prepolovljenih
- 2 velike rajčice, nasjeckane
- 30 grama crvenog luka, tanko narezanog
- 110 grama feta sira, izmrvljenog na velike komade
- 10 grama listova bosiljka, natrganih
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180ºC stupnjeva. Na veliki obrubljeni lim za pečenje prelijte natrgani kruh s 1 žlicom maslinovog ulja. Pecite oko 12 minuta ili dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe na točkicama. Pustite da se potpuno ohladi.
2. Za to vrijeme u velikoj zdjeli pomiješajte vinski ocat s preostale 2 žlice maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Dodajte jagode, rajčice, crveni luk i lagano promiješajte. Pustite da odstoji 10 minuta.
3. Dodajte kruh, fetu i bosiljak te lagano promiješajte, začinite solju i paprom. Poslužite odmah.
Pina colada sladoled
Sastojci
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 170 g svježih, zrelih komadića ananasa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 85 grama nasjeckane tamne čokolade
- 1 i 1/2 čajna žličica kokosovog ulja
- 15 grama kokosovih pahuljica, lagano tostiranih
Priprema
1. U blenderu pomiješajte kokosovo mlijeko, ananas i vaniliju te miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u 6 kalupa za sladoled i zamrznite, oko osam sati.
2. U maloj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pomiješajte čokoladu i kokosovo ulje. Upalite mikrovalnu na visoke intervale, a svakih 30 sekundi zaustavite i promiješajte. Topite mješavinu sveukupno oko dvije minute. Stavite kokosove pahuljice u zdjelu.
3. Obložite lim papirom za pečenje i ostavite sa strane. Izvadite jedan sladoled iz kalupa i prelijte ga jednom čajnom žlicom, a zatim i s jednom žlicom kokosovih pahuljica. Stavite sladoled na pripremljenu ploču i zamrznite. Ponovite s preostalim sladoledom, čokoladom i kokosom. Poslužite odmah ili zamotajte u plastiku i čuvajte u zamrzivaču do 1 mjeseca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....