4 kg rajčica
1 kg crvenog luka
2 glavice češnjaka
3 dl maslinova ulja
2 žlice soli
1 žličica papra
1 žlica mažuran
4 lovorova lista
1 žlica šećera
1 do 2 svežnja lista peršina
1 dl bijelog suhog vina
Priprema:
- Rajčicu stavite u vruću vodu; kad kožica počne pucati, izvadite je, ohladite i ogulite.
- Meso rajčice narežite na kockice, sačuvajte pritom i sok.
- Luk pirjajte na 1/3 ulja dok ne omekša, dodajte češnjak i rajčicu. Lagano kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje.
- Dodajte sve začine i kuhajte dok se ne ukuha. Dodajte bijelo vino i kad ispari kuhajte još pola sata te na kraju dodajte preostalo ulje.
- Pustite da se preko noći ohladi, spremajte u plastične čaše pa u ledenicu.
Savjet više!
Već samo s finim parmezanom ovo će biti odličan umak uz tjesteninu. A možete dodati tunu ili morske plodove: škampe, kozice, školjke... I važno je da je i tjestenina kvalitetna, da ne pokvari okus finog umaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....