Imunosni sustav važan je u zaštiti od virusa i bakterija protiv kojih se bori i tako pomaže u očuvanju našeg zdravlja. Oslabljeni imunosni sustav dovest će do različitih virusnih infekcija, kroničnih bakterijskih infekcija, gljivičnih oboljenja pa i raka. Važno je uravnoteženom i raznolikom prehranom unositi hranjive tvari koje će osnažiti imunosni sustav.
Izrazito jačaju imunitet
Matična mliječ. Prirodni biostimulans koji sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.
Echinacea. Biljka koja jača imunitet i povećava otpornost na infekcije, naročito na gripu te je korisna osobama s oslabljenim imunosnim sustavom.
100 g grožđica
150 g grubo mljevenih oraha
100 g badema
korica 2 limuna (iz eko uzgoja)
100 g suhih marelica
100 g suhih šljiva
250-300 g meda
100 g pinjol
Priprema:
- U blenderu meljite grožđice, orahe, bademe, pinjole i limunovu koricu, dodajte sok dvaju limuna, promiješajte i dodajte mljevene suhe šljive i marelice.
- Na kraju dodajte med i opet promiješajte.
- Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite dan-dva na tamnom mjestu. Nakon toga čuvajte u frižideru, uzimajte po žličicu tri puta dnevno.
1/2 šalice indijskih oraščića
1/2 šalice oraha
1 šalica datulja ili suhe marelice
2 žlice lanenih sjemenki (mljevenih)
1 žlica sušene kamilice
1 žlica svježe naribanog đumbira
sok 1/2 limuna i limunova korica
2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Indijske oraščiće i orahe, suho voće i lanene sjemenke izmiješajte u blenderu.
- Dodajte ostale sastojke i miješajte dok se svi sastojci ne prožmu.
- Rukama formirajte pločice. Spremite u posude s poklopcem u hladnjak. Mogu trajati i nekoliko tjedana.
2 mrkve
2 peršina (korijen i lišće)
2 luka
3 češnja češnjaka
poriluk
manja cvjetača
2 krumpira
pile
maslinovo ulje
sol i papar
Priprema:
- Na žlici maslinovog ulja pirjajte luk, dodajte narezanu mrkvu, korijen peršina, poriluk i češnjak. Nakon deset minuta povrće će omekšati.
- Dodajte piletinu narezanu na komade i oguljene krumpire. Zalijte vodom.Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se kuha oko 45 minuta.
- Pri kraju staviti cvjetaču da se ne raskuha. Još malo kuhajte, dodajte sjeckani peršin, sol i papar.
4 mrkve
4 naranče
1 limun (nešpricani)
2 cm svježeg đumbira
1 žličica kurkume
Priprema:
- Stavite u sokovnik i istisnite. Odmah popijte.
1,5 dl bademova mlijeka
pola banane
125 ml jogurta
1 žličica meda
50 g žitnih pahuljica
1 žlica goji bobica
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu tekućinu. Odmah poslužite.
1/2 šalice ohlađenog kuhanog zelenog čaja
1 banana
1/2 limuna
Priprema:
- Stavite u blender. Popijte svježe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....