Maslina i maslinovo ulje dio su mediteranske prehrane, koja se smatra najpoželjnijom prehranom te štiti kardiovaskularno zdravlje. Maslinovo ulje još je Homer nazivao tekućim zlatom, a Hipokrat ga je propisivao kao lijek za više od 60 bolesti. Znanost je potvrdila blagodati masline i maslinova ulja, a i listovi u sebi kriju iznimnu ljekovitu moć.
Imamo sjajne recepte s maslinama, isprobajte ih već danas.
DOMAĆA TAPENADA
Namaz od masline ili tapenada postaje sve popularniji i u kulinarstvu i kao prirodna krema za njegu kože, a pravi se od istih sastojaka.
SASTOJCI:
- 150 g crnih maslina
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica vinjaka
- 3 češnja češnjaka
- 60 ml maslinova ulja
PRIPREMA:
- Masline dobro isperite pod mlazom hladne vode i ocijedite. Ostavite ih da se osuše na krpi.
- Izvadite koštice i stavite ih u električnu sjeckalicu (možete ih i sitno nasjeckati nožem).
- Dodajte limunov sok, vinjak, češnjak pa sve usitnite dok ne dobijete kašu.
- Stavite u porculansku ili staklenu zdjelu i uz stalno miješanje postupno dodajte maslinovo ulje.
- Namaz od maslina poslužite s prepečencem i maslacem.
NAMAZ OD ZELENIH MASLINA
SASTOJCI:
- 100 g zelenih maslina
- 1/2 žličice estragona (sušeni začin)
- 1 žličica limunova soka
- 1 žličica maslinova ulja
- prženi bademi (po želji)
PRIPREMA:
- Sve sastojke osim maslinova ulja stavite u blender.
- Po želji dodajte bademe koje ste prepržili na suhoj tavi te ih nasjeckali.
- Dodajte ulje i blendajte dalje dok ne dobijete smjesu koju ćete moći mazati, ali da nije potpuno kremasta.
- Ostavite da stoji u hladnjaku 30-ak minuta da se okusi sjedine pa mažite na krekere, kruh ili jedite uz jabuke, celer, tikvice, krastavce...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....