Za vas pripremila, napisala i fotografirala: Nina Mrvica - Bake me by Nina
Finger food, kao takav je idealan za opuštenije zabave i druženja. Baš ono što nama treba.
Sve možemo zahvaliti lordu Sandwichu.
Naime, John Montagu, 4. lord od Sandwicha bio je poznati kockar. Jednog dana, za vrijeme 18. stoljeća, lord je poprilično žustro kockao te nije htio napustiti stol i otići jesti. Tada je naredio da mu kuhar napravi nešto što bi mogao jesti jednom rukom, kako bi mu druga ruka i dalje bila slobodna za igru. Ujedno, bilo mu je važno da to jelo može držati u ruci bez pribora kako bi nesmetano kockao. Kuhar mu je meso narezao te ga stavio između dvije fete kruha. Dalje je sve zaista povijest, a sendvič jedan od omiljene hrane i prvi finger food.
Ni pribor, ni stolica
Sigurna sam da vam je jasna i sama definicija ove hrane. Finger food je hrana za koju nisu potrebne dvije ruke i za koju ne trebate koristiti pribor i sjediti za stolom. Možete hodati i imati svoj finger food u rukama bez da se zaprljate.
Osim sendviča, kanape je drugi i najpoznatiji tip ove vrste hrane.
Kanapei su potekli iz Francuske, nastali su sredinom 19. stoljeća, a razlikuju se od sendviča u tome što kanapei sve sastojke imaju na vrhu jednog komada kruha.
Svoju popularnost dostižu za vrijeme otvaranja barova i noćnih klubova u kojima bi se posluživali uz razne napitke.
Danas je finger food nadahnut različitim kuhinjama svijeta, od kineske, japanske, francuske, španjolske itd. Recepata ima na tisuće i svakim danom se stvaraju novi.
Meso ili riba?
Na vama je da odlučite želite li se prepustiti mesnim ili ribljim kombinacijama te složiti svoj savršeni kanepe i poslužiti ga gostima.
Ja sam za danas pripremila kanapee s namazom od bakalara i krekerima od kombinacije Letifico brašna crnog kima i sikavice i cheddar sira.
Ovo jednostavno morate probati!
- 500 g suhog bakalara
- 2 dcl mlijeka
- 6 češnja češnjaka
- 200 ml maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice majoneze
- 1 žlica soka limuna
- sol, papar
Kada imate sve, onda:
- Suhi bakalar potopite u mlakoj vodi 24 h prije pripreme. Bakalar držite na hladnom (iznad 20 stupnjeva) kako se ne bi pokvario te mu mijenjate vodu ujutro i navečer.
- Nakon 24 h bakalar stavite kuhati u lonac napunjen vodom. Kuhajte ga 1 – 1,5 sat.
- Očistite ga od kosti i kože te ga natrgajte na manje komade.
- Češnjak stavite kuhati u mlijeko, kuhajte 2 minute. Češnjak izvadite i ostavite da se hladi. Mlijeko također ostavite po strani, i nega ćemo koristiti za namaz.
- U blender stavite natrgane komadiće bakalara, mlijeko u kojem se kuhao češnjak, kuhani češnjak, peršin, majonezu, limunov sok pa začinite po želji (ja koristim sol i papar).
- Sve bledajte i polako doljevajt maslinovo ulje. Nastojte da vam namaz ne bude previše suh, ali pazite da nema puno ulja. Meni je ova doza idealna, vi je možete smanjiti ili nadodati još, po želji.
- Namaz prebacite u hladnjak da se ohladi i stisne, a mi idemo na izradu krekera.
- 250 g glatkog brašna
- 50 g Letifico brašna crnog kima
- 50 g Letifico brašna sikavice
- 160 g maslaca
- 250 g naribanog chedder sira ili drugog mekanog sira
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- papar, crvena paprika, majčina dušica, sjemenke (po želji)
Kada imate sve, onda:
- Glatkom brašnu dodajte Letifico brašno sikavice i brašno crnog kima pa im dodajte sve začine i maslac koji ste prethodno iskidali na tanke fete. Neka vam maslac bude hladan. Prstima utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Dodajte žumanjke i zamijesite tijesto. Podijelite ga u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i spremite na sat vremena u hladnjak da se stisne.
- Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, pripremite lim za pečenje tako da na njega stavite papir za pečenje.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi. Koristite kalupe po želji, neka vam promjer ne bude velik, vodite se time da vam krekeri trebaju stati u ruku.
- Krekere posložite na lim pa svaki probodite vilicom kako se ne bi napuhao u pečenju.
- Možete ih dodatno posuti sjemenkama ili začinima poput krupne soli, mljevene paprike i sl.
- Pecite ih 10 minuta, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
- Pustite da se ohlade pa ih poslužite same ili kao kanape. Ja sam ih poslužila s namazom od bakalara.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....