- 3 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 1 dl vinskog octa
- 1,5 čajna žličica cimeta
- 0,5 dl ruma
PRIPREMA:
- Potpuno zdrave šljive očistite od koštica. Izrežite ih na četvrtine i stavite u prikladnu duboku posudu za kuhanje.
- Dodajte šećer i ocat. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje drvenom kuhačom dok se džem dobro ne ukuha.
- Džem je gotov kada podignete kuhaču iz džema, a on ne curi nego se otkida.
- Tada dodajte rum i cimet. Dobro promiješajte i kuhajte još 2-3 minute.
- Čiste staklenke stavite u pećnicu. Potom uključite pećnicu na 150 do 170°C. Temperatura će postupno rasti pa staklenke neće puknuti. Postupak traje 10-15 minuta.
- Džemom punite vruće staklenke.
- Napunjene otvorene staklenke vratite u zagrijanu pećnicu, ugasite je i zatvorite. Držite džem u njoj 24 sata. Na njemu će se stvoriti tanka korica koja ga štiti od kvarenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....