Priznajem, svako ljeto u niskom startu čekam da dozore paprike. Zanimljivo je to povrće: što su manje, to su ljuće, a one najveće nadmeću se u bojama: od zelene, preko žute do koraljno crvene. Na popisu mojih najdražih ljetnih jela iz djetinjstva upravo je punjena paprika u paradajz umaku, uz slasni pire krumpir. Potom ajvar kao neizbježan dodatak ljetnim roštiljima, koji jedem otkad znam za sebe. I jedno riblje jelo bori se s mesnim menijem, a to je slavonski fiš, a kakav bi bio fiš da nema crvene mljevene paprike. I nešto što odavno nisam jela, a to je domaći kruh sa svinjskom masti: posoljen, s dodatkom slatke mljevene paprike. Uz sol i papar, u mom djetinjstvu upravo je crvena paprika bila najelementarniji začin - u varijacijama od slatke do ljute.
Paprika je u Slavoniji, odakle mi je dio rodbine, oduvijek zakon. Stavlja se u puno jela, a glavni je začin i u suhomesnatim proizvodima - od kobasica do neizbježnog kulena. Uz meso slavonske crne svinje, uzgojeno kod kuće, upravo količina i nijansa crvene paprike rade razliku.
Rekla bih da su najvažnija slavonska jela i smišljena da bi upravo paprika bila njihova kraljica. Od tog retro menija punjenu papriku danas jedemo relativno rijetko jer svi maknu upravo papriku i pojedu samo meso u umaku, domaća mast je gotovo nestala s jelovnika jer smo godinama slušali kako je nezdrava (u što iskreno sve manje vjerujem). Jedino je ajvar ostao, samo što više ne jedem one kupovne jer mi, na žalost, nisu ukusni nego isključivo domaću izvedbu. Znam cijeniti trud koji je potreban za jednu teglicu ajvara. Rade ga i prijatelji oko mene i osjete se razlike, jer svatko unese ono nešto svoje. Neki su ljući, neki slađi, neki masniji, ali svi su prefini.
Sendviču daje svježinu
Moja Lucija često boravi u prirodi i tada uvijek sa sobom ponese sendvič, a njezin najdraži nije klasični sendvič s nareskom, nego neko konkretno pecivo s dodatkom sjemenki, komad pečenog mesa i obavezno svježa paprika. I rekla bih da upravo ta paprika svakom sendviču daje svježinu. Izdvajamo još nekoliko prijedloga za modernija jela u kojima glavnu ulogu imaju neodoljive paprike.
- prhko tijesto
- 1 žuta paprika
- 1 zelena paprika
- 1 narančasta paprika
- 1 crvena paprika
- 1 pečeni patlidžan
- 10 dag svježeg kravljeg sira
- 1 jogurt
- sol
- kopar
Priprema:
- Umijesite klasično prhko tijesto s manjim dodatkom šećera.
- Narežite sve paprike; tko ne voli da ostanu svježe, može ih malo propirjati.
- Napravite kremu od pečenih patlidžana: nakon pečenja skinite im kožicu i začinite uljem.
- Napravite smjesu od svježeg sira, jogurta i kopra.
- Stavite podlogu od prhkog tijesta, prvo je malo izbockajte da se ne nadigne u pečenju, pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Nakon pet minuta na podlogu dodajte kremu od patlidžana, pa smjesu od sira i jogurta.
- Na vrh u krug poslažite narezane paprike u bojama od žute do crvene. Pecite u pećnici još 20 minuta.
- 3 paprike u raznim bojama
- 1 glavica luka
- 2 žlice brašna
- maslinovo ulje
- sol
- malo šećera
- 4 šnite tamnog kruha
- 1 žlica balzamskog octa
Priprema:
- Na ulju pirjajte paprike uz dodatak začina dok ne omekšaju.
- Luk narežite na kolutove, ubacite ih u brašno i pržite u ulju jednu minutu.
- Ostavite ih na papirnatom ubrusu da se cijedi višak masnoće, pa ih posolite.
- Prepecite kruh, na njega rasporedite pirjanu papriku i na vrh čips od luka.
- 1 kg crvene rog paprike
- 10 dag mladog kozjeg sira
- 1 tikvica
- 1 češnjak
- maslinovo ulje
- 1 žlica meda
- ljuta papričica
- limunov sok
Priprema:
- Paprike ispecite u pećnici, ogulite im kožicu.
- Tikvicu ispecite ili u pećnici ili na roštilj tavi.
- Narežite paprike na rezance, a tikvicu na kockice.
- Češnjak narežite na listiće, ljutu papričicu na sitne listiće, a kozji sir naribajte.
- Napravite dressing od meda, maslinova ulja, soli i limunova soka.
- Jedite hladno, uz dodatak mesa ili ribe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....