
Dijeta NiMe ima svakim danom sve više pristaša jer obećava, ne samo gubitak kilograma, već i poboljšanje svih metaboličkih vrijednosti, a to uključuje kolesterol, trigliceride i glikemiju. NiMe je skraćenica od Non-Industrialized Microbiome Restore, što bi u prijevodu značilo "Ne industrijaliziran oporavak mikrobioma". Ovakav naziv taj način prehrane je dobio zbog toga što je inspiriran prehrambenim navikama ruralnih zajednica iz Papue Nove Gvineje, koje se drže svog drevnog režima.
Što kaže znanost
Istraživanje objavljeno u časopisu Cell, pokazalo je da su, nakon tri tjedna pridržavanja dijete NiMe, ispitanici izgubili na tjelesnoj težini, ali uz to su i smanjili razinu lošeg kolesterola za 17 posto, vrijednosti šećera u krvi za 6 posto, te reaktivni protein C (upalni marker) za 14 posto. I to sve u samo tri tjedna NiMe dijete koje se bazira na ne industrijaliziranoj hrani, bogatoj vlaknima i siromašnoj prerađenim namirnicama. Inače, cilj je takve prehrane postizanje zdravijeg crijevnog mikrobioma.
Kako izgleda jelovnik
Riječ je o načinu prehrane koji je većim dijelom baziran na namirnicama biljnog porijekla, iako nije vegetarijanski, uz obilje mahunarki i integralnih namirnica. No, svaki dan je predviđena i jedna porcija životinjskih proteina, poput piletina i lososa. Također, ovakva prehrana podrazumijeva potpuno izbacivanje prerađenih i transformiranih namirnica. Dosad je velik broj istraživanja jasno pokazao da su štetne posljedice takve hrane velike, uz značajan porast rizika za razvoj kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta tumora. Dijeta NiMe bogata je vlaknima, a udio je 22 grama na svakih 1.000 kalorija, što je količina koja premašuje važeće preporuke stručnjaka te bi, stoga, osobe koje pate od gastrointestinalnih problema trebale biti posebno oprezne da još dodatno ne povećavaju unos proteina. Prednost ove nove dijete je što održava ili obnavlja prisutan mikrobiom, oštećen od gotove hrane i industrijskih prehrambenih proizvoda. Tako smanjuje se u njemu prisutnost proupalnih bakterija. Kako bi pomogla širokoj populaciji da uživa u dobrobitima prehrane čiji su učinci ispitivani u spomenutoj studiji, jedna od autorica studije i kreatorica NiMe dijete dr. Anissa Armet sa Sveučilišta u Alberti recepte korištene u istraživanju objavila je na Instagramu te ih tako učinila dostupnim svima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....