(za kalup promjera 22-24 cm)
- 4 jaja sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 150 g tamne čokolade
- 200 g mljevenih ili sjeckanih badema
- 130 g maslaca
- Dodatno (po želji):
- 1 žlica ruma ili konjaka
- ribana korica od jedne cijele naranče
Priprema:
- Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se prohladi.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg.
- Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još par minuta, ali smanjenom brzinom.
- Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu naranče te malo po malo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje.
- Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C te pecite 30 minuta. Probajte čačkalicom. Torta caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao ja) i poslužite. Torta caprese se konzumira lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.
Originalni recept pogledajte ovdje, na blogu Sandre Rončević: O slanom & slatkom: o svemu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....