Nema do domaćeg sladoleda

 SHUTTERSTOCK
isprobajte

Brzo i ukusno! Tri domaća sladoleda po receptima slavnih kuhara

Postoji nebrojeno mnogo recepata za sladoled, a mi donosimo tri jednostavna koja možete brzo napraviti sami

Ne postoji ukusnije osvježenje od sladoleda, a te hladne poslastice nikad nije dovoljno. Još je bolje ako znate što je unutra i što zapravo jedete. A kako biste je uvijek imali domaći sladoled lako i brzo možete napraviti i sami. Najduže traje dok se smrzne u zamrzivaču, ali čak i ako taj postupak želite ubrzati možete nabaviti aparat za sladoled, osim što mućkaju smjesu neki modeli imaju i integrirane zamrzivače. Ali ni to nije nužno, smjesu možete napraviti mikserom ili blenderom i ostaviti preko noći u zamrzivaču. Postoji nebrojeno mnogo recepata za sladoled, a mi donosimo tri jednostavna koja možete brzo napraviti sami.


Sladoled od vanilije Marthe Stewart

image
SHUTTERSTOCK

Domaći sladoled od vanilije po tradicionalnom receptu iznimno je lako napraviti. Potrebno je samo deset minuta praktičnog rada, a u njemu će uživati veliki i mali.

Sastojci:

  • 2 mahune vanilije
  • 2 šalice jako hladnog mlijeka
  • 6 velikih žumanjaka
  • 3/4 šalice i još dvije žlice šećera
  • 2 šalice vrhnja za šlag
  • 1 žličica čistog ekstrakta od vanilije

Priprema:

  1. Ostružite vaniliju i pomiješajte je s mlijekom.
  2. Prokuhajte na laganoj vatri, a potom pustite da se ohladi pokriveno oko pola sata.
  3. Pripremite veću posudu s ledom kako biste u nju mogli uroniti posudu u kojoj kuhate kremu.
  4. U zdjeli električnog miksera tucite žumanjke i šećer na srednje velikoj brzini dok ne postanu gusti i blijedi, oko 4 minute.
  5. Stavite smjesu s mlijekom ponovno na srednje jaku vatru i samo je zagrijte.
  6. Potom polako ulijte oko 1/4 šalice smjese mlijeka u smjesu žumanjka, stalno miješajući na niskoj brzini.
  7. Nastavite dodavati mlijeko po pola šalice odjednom, neprestano miješajući nakon svakog dodavanja.
  8. Vratite smjesu u lonac, miješajte drvenom žlicom na laganoj vatri dok smjesa ne postane dovoljno gusta, 3 do 5 minuta. Krema bi trebala zadržati crtu nacrtanu preko stražnjeg dijela žlice vrhom prsta.
  9. Uronite ju u posudu s ledom koju ste prethodno pripremili, kako krema dalje ne bi kuhala. Umiješajte ekstrakt vanilije i zamrznite u aparatu za sladoled ili u zamrzivaču.


Čokoladni sladoled Jamieja Olivera

image
SHUTTERSTOCK

Klasični recept za sladoled od čokolade punog i bogatog okusa dobro je uvijek imati u zamrzivaču. Unutra možete dodati svježe jagode i maline.

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 85 g šećera
  • 3 žumanjka,
  • 300 ml vrhnja za šlag

Priprema:

  1. Čokoladu izrežite na komade, a zatim stavite u lonac s mlijekom.
  2. Lagano zagrijte, miješajući dok ne postane glatko, a zatim maknite s vatre da se malo ohladi.
  3. Istucite šećer i žumanjke u zdjeli dok ne postanu blijedi i gusti.
  4. Umiješajte ohlađeno čokoladno mlijeko, a zatim ponovno prebacite u posudu i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se ne zgusne. Ne dopustite da smjesa prokuha jer će se zgrušati.
  5. Ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi, povremeno miješajući.
  6. Nakon što se ohladi, silikonskom žlicom lagano umiješajte prethodno napravljen šlag.
  7. Zamrznite u zamrzivaču ili u stroju za sladoled, prema uputama proizvođača, dok se ne smrzne.


Sladoled od banane Gordona Ramsayja

image
SHUTTERSTOCK

Sadrži prirodni okus zrelih banana bez dodanog okusa ili šećera. To je najbolji desert kada nemate puno sastojaka za sladoled. Ujedno je i baza za ostale sladolede koje radite kod kuće.


Sastojci:

  • zrele banane

Priprema:

  1. Narežite zrele banane i zamrznite ih u posudi otpornoj na smrzavanje u hladnjaku.
  2. Ostavite posudu u zamrzivaču preko noći.
  3. Prebacite smrznute komade banane u blender i miješajte dok smjesa ne bude glatka. Poslužite odmah, a ostatak zamrznite.
  4. Opcije: u smjesu dodajte drugo voće, na primjer maline, jagode, izribajte čokoladu, mljevene orašaste plodove, med, sok od svježe naranče...


Pogreške koje treba izbjegavati prilikom izrade sladoleda

* koristite mliječne proizvode s visokim sadržajem masti, a ne niskim,

* ako dodajete smrznuto voće, stavite više slatkog vrhnja nego mlijeka u baznu smjesu kako biste zadržali kremoznost zbog viška vode iz voća

* zdjela za sladoled mora biti dovoljno hladna pa je prethodno na 24 sata stavite u hladnjak

* u stroj za sladoled ne ulijevajte toplu smjesu

* u stroju ne mućkajte više nego što je potrebno (držite se uputa proizvođača), ali ako sladoled miješate ručno, to mora biti žustro

* umjesto šećera možete koristiti agavin sirup ili med, ali šećer će se vezati s tekućinama i spriječiti da se baza sladoleda potpuno smrzne što će također pridonijeti kremastoj teksturi.

Linker
10. studeni 2024 00:03