SHUTTERSTOCK
Prirodni zaslađivač

Bez njega prehlada neće proći tako lako! Bogat je vitaminom C, ublažava kašalj, a još i potiče probavu

Donosimo osam razloga zašto biste trebali pojačati unos meda zimi


Ova je vrsta prirodnog zaslađivača odavna poznata, a za njim su mnogi posezali i danas to rade u slučajevima prehlade ili jednostavno kada žele zadovoljiti potrebu za slatkim. Med osigurava brzi izvor energije, povećava imunitet, osigurava tijelu vitamine od kojih su najznačajniji C i oni iz B skupine te minerale poput željeza, bakra, fosfor, magnezij i kalcij.

Med i zima

Konzumiranje meda tijekom zime korisno je za tijelo zbog njegovih brojnih zdravstvenih dobrobiti, od kojih izdvajamo sljedeće:

1. Jača imunitet

Med je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima koji podržavaju imunosni sustav. Pomaže tijelu u borbi protiv sezonskih bolesti poput prehlade i gripe, koje su češće zimi.

2. Prirodni izvor energije

Prirodni šećeri u medu, poput fruktoze i glukoze, pružaju dobru dozu energije dok istovremeno pomažu u borbi protiv zimske iscrpljenosti i umora.

3. Ublažava grlobolju i kašalj

Med ima prirodna antimikrobna i umirujuća svojstva koja pomažu ublažiti grlobolju i smanjiti kašalj. Djeluje kao prirodni lijek za respiratorne probleme koje osobito susrećemo zimi.

4. Potiče probavu

Nije neobično da tijekom zime naša probava uspori i to uglavnom zbog manje tjelesne aktivnosti i bogatije prehrane. Med sadrži enzime koji olakšavaju probavu i održavaju zdravlje crijeva.

5.Grije

Med ima učinak zagrijavanja tijela, što ga čini idealnim za održavanje topline tijekom hladnijeg vremena. U kombinaciji s toplom vodom ili biljnim čajem poboljšava cirkulaciju i generira toplinu.

6. Hidratizira i štiti kožu

Suhi zimski zrak ne zaobilazi ni našu kožu, no konzumiranje meda pomoći će zadržati vlagu u tijelu, a time i poboljšati zdravlje kože.

7. Bogat je izvor antioksidansa

Med sadrži polifenole i druge antioksidanse koji se bore protiv oksidativnog stresa i upala, štiteći tijelo od zimskih oštećenja.

8. Potiče zdravlje srca

Osim što sadrži flavonoide i polifenole, antioksidanse koji štite srce, med može povećati razinu dobrog HDL kolesterola i smanjiti loš LDL kolesterol, čime se smanjuje rizik od nakupljanja plaka u arterijama (ateroskleroza) koji je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.

Kako uvrstiti med u zimsku prehranu:

  • Dodajte med u tople čajeve, mlijeko ili vodu s limunom.
  • Koristite ga kao prirodni zaslađivač u desertima ili jelima sa žitaricama.
  • Konzumirajte žličicu meda direktno ili ga pomiješajte s đumbirom i cimetom za dodatne zdravstvene koristi.

17. siječanj 2025 10:45