Lagano ljetno jelo puno okusa. Mmmmm...
 Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Bazga nije samo ukras u vrtu, u to smo se uvjerile

Velika sam obožavateljica bazge. Poštujem sve što je samoniklo, a korisno, poštujem njezinu snagu i neuništivost.

Ako možemo reći da neka biljka ima retro prizvuk, onda je to bazga. Nekada davno sadila se kao prirodna granica i ograda prema susjedima jer je otporna i gotovo ju je nemoguće iskorijeniti. Ova listopadna biljka gotovo je nezamjetna dok u proljeće prvo ne prolista lijepim velikim zelenim listovima pa u fazi cvatnje dosegne svoj vrhunac. Tada je, s cvjetovima poput grozda sastavljenim od bijelih cvjetića, najljepša. Taj dio, na moju žalost, ne traje dugo. Velika sam obožavateljica bazge.

Poštujem sve što tako, moglo bi se reći, samo od sebe izraste, a korisno je, njezinu snagu i neuništivost. Bazga je jestiva od korijena preko kore i lista do cvijeta i ploda. Samo ju je važno brati daleko do prometnica jer njezini cvjetovi pokupe na sebe sav smog.

Cvijet se može iskoristiti za sok, sušiti i kombinirati s drugim biljem u čajevima, njome možete oplemeniti ocat, plod je odličan za izradu džemova… Sretna sam što u vrijeme mog odrastanja još nije bilo ovih sokova u kojima ima “100 posto voća”. Znamo da nema, a zamislite koliko li ga tek malo ima u drugima na kojima to ne piše. I sretna sam što moja Lucija nije među malim ovisnicima koji ih tako vole.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Ako možemo reći da neka biljka ima retro prizvuk, onda je to bazga.

Kad smo bili djeca, pili smo vodu, sok od bazge i sok od višnje, kuhali su se domaći džemovi i radila se zimnica. Da, bilo je više posla, ali jeli smo zdravo i bavili smo se hranom. Već sam dosadna i sama sebi, ali pokušavam taj kotač barem malo usporiti i barem u miru jesti. Sjećam se dana kad su se sokovi od bazge ponovno pojavili po dućanima i u kafićima iz malih OPG-ova. Razveselilo me i opet podsjetilo koliko je bazga borbena i neuništiva. Mnogi su je pokušali iščupati i iskorijeniti iz vrtova, iako ne razumijem zašto, ali ona se sačuvala, ogradila vrtove i svako se proljeće iznova pokazuje u svoj svojoj raskoši.

  • listovi bazge (svježi ili suhi)
  • zaslađivač prema želji, najbolje med
  • voda

Priprema:

  1. Jednu žlicu listova bazge kuhajte deset minuta u 3 dl vode.
  2. Zasladite s malo meda i popijte tijekom dana.

Za tempuru:

  • cvjetovi bazge
  • rižino brašno
  • naribana limunova korica
  • ledena voda
  • malo soli
  • razne salate: zelena salata, radič, naribana mrkva, krastavci, tikvica s roštilja, crveni grah

Za preljev:

  • 10 cvjetova bazge
  • 1 l jabučnog octa

Priprema za salatu:

  1. Cvjetove bazge operite i posušite.
  2. Napravite smjesu od brašna, ledene vode, naribane limunove korice i malo soli.
  3. Ugrijte ulje, cvjetove bazge umačite u tempuru i kratko pržite.
  4. Očistite i operite salate, stavite u veliku zdjelu, na vrh stavite bazgu pa začinite maslinovim uljem, soli i jabučnim octom uz dodatak meda.

Priprema za preljev:

  1. U ocat stavite cvjetove, dobro zatvorite i ostavite na toplom 14 dana.
  2. Procijedite i koristite za salate.

Može se i piti ujutro: dvije žlice u čaši mlake vode

  • 30 cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 3 kg šećera
  • 6 neprskanih limuna

Priprema:

  1. Cvjetove bazge namočite u vodu i ostavite tako 24 sata na tamnom i hladnom mjestu.
  2. Procijedite, dodajte šećer, tekućinu prokuhajte. Dio šećera možete zamijeniti rižinim sladom ili agavinim sirupom.
  3. Dio limuna iscijedite, a dio izblendajte u pastu i dodajte u vodu prije nego što zakipi.
  4. Ohladite, napunite dobro oprane i sterilizirane boce i stavite na hladno.
  5. Ne dodajem limunsku kiselinu pa je važno da sirup bude na što hladnijem mjestu. A kad se jednom otvori, sirup mora stajati u hladnjaku.

Za džem:

  • 2 kg bobica
  • ½ kg šećera
  • 1 kg višanja
  • malo vode
  • 2 limuna

Za čaj:

  • 1 žličica sušenih cvjetova bazge
  • 3 dl prokuhane vode
  • limun
  • med

Priprema za džem:

  1. Bobice bazge zgnječite, višnje očistite od koštica.
  2. Dodajte šećer i iscijeđeni limunov sok te lagano kuhajte dok se ne ukuha.
  3. Propasirajte i napunite dobro oprane i u pećnici sterilizirane staklenke.
  4. Pospremite na hladno.

Priprema za čaj:

  1. Kipuću vodu prelijte preko sušenih cvjetova bazge.
  2. Kad se malo ohladi, dodajte med i limun.

Linker
16. studeni 2024 16:21