Možda su vam orahnjača i božićni panj dosadili, a možda ih spremaju vaša mama, baka ili tetka pa nema smisla da još i vi radite isto. A možda se samo želite malo zaigrati u kuhinji i iznenaditi sebe i ostale nekim sasvim novim desertom. Ne guglajte dalje, samo se spustite par redaka niže i isprobajte neki od ova tri prefina recepta.
Espresso martini tiramisu
Ovaj klasični desert s malim zaokretom bit će odlična, lagana i profinjena poslastica nakon svečanog blagdanskog ručka.
Sastojci za 6 osoba:
- 4 jaja (razdvojiti bjelanjke od žutanjaka)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 125g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 115 g glatkog brašna
- 1 jušna lica instant espresso kave u prahu
- 400 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarponea
- 4 jušne žlice vodke
- 4 jušne žlice likera od kave
- 60 g keksa od badema
- 20 g kakaa u prahu
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 °C (ili 170 °C s ventilatorom) i 3 kalupa za torte promjera 18 cm obložite masnim papirom.
2. U velikoj posudi miješajte žutanjke, ekstrakt vanilije i polovicu šećera 5 minuta, dok smjesa ne postane blijedo žuta.
3. U velikoj staklenoj posudi miješajte bjelanjke, postupno dodajte preostali šećer i prstohvat soli te nastavite miješati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žutanjaka. Na kraju umiješajte brašno.
4. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite u tri kalupa i pecite 15 minuta, to jest dok se ne skruti i poprimi zlaćanu boju.
5. Pažljivo izvadite biskvite iz kalupa, odvojite masni papir i ostavite ih da se ohlade.
6. Pomiješajte kavu u prahu s 200 ml vrele vode, ostavite da se ohladi, a zatim kavom navlažite obje strane svakog biskvita.
7. U posudi miješajte malo slatkog vrhnja s mascarponeom dok ne dobijete glatku masu. Dodajte preostalo vrhnje, votku i liker od kave te miješajte dok se smjesa malo ne zgusne.
8. U blender stavite kekse s polovicom kakao praha i izmiksajte tako da dobijete krupne mrvice.
9. U dekorativnu staklenu zdjelu promjera 18 cm stavite sloj biskvita, premažite polovicom kreme i pospite mrvicama od keksa i kakaa. Ponovite taj postupak s drugim biskvitom, kremom i mrvicama. Završite s posljednjim biskvitom i pospite kakaom u prahu.
Snjegovići u čašicama
Djeca će ih obožavati, a ni odrasli se neće ustručavati posegnuti za ovim preslatkim i slasnim snjegovićima.
Sastojci za 12 komada:
- 200 g šećera u prahu
- 175 g glatkog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 1 i 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 100 ml suncokretovog ulja
- 2 velika jaja
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja
- 125 ml vrele vode
Za kremu od maslaca
- 200 g omekšanog maslaca
- 400 g šećera u prahu
- 1-2 jušne žlice mlijeka
Za ukrašavanje
- 100 g gotovog bijelog fondanta (šećerna masa)
- narančasta prehrambena boja
- crvena prehrambena boja
- 12 bijelih marshmallowsa
- crna boja za pisanje u tubi
- 2 čajne žličice kokosa u prahu
- 12 prepolovljenih štapića
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 °C (ili 160 °C s ventilatorom) i u lim za muffine s 12 rupa stavite papirnate kalupe za muffine.
2. U veliku zdjelu stavite šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte suncokretovo ulje, jaja i slatko vrhnje te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vrelu vodu i još malo miješajte da smjesa postane svilenkasta.
3. Tijesto ravnomjerno razdijelite u papirnate kalupe. Pecite 20-22 minute, dok se tijesto ne digne i čačkalica, kad je zabodete, izađe suha. Ostavite muffine da se hlade u limu 5 minuta, a zatim ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.
4. Za kremu, miješajte maslac dok ne postane blijedožut i pjenast, zatim postupno umiješajte šećer i mlijeko te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. Napravite noseve od 25 g fondanta kojem ste dodali kap narančaste boje i mijesili dok smjesa ne postane narančasta. Smotajte 12 malih mrkvica dužine 1 cm. Ostavite da se suše 30 minuta.
6. Preostali fondant obojite u crveno, zatim razvaljajte u pravokutnik dimenzija 12 cm x 6 cm. Razrežite na 12 traka širine oko 1/2 cm za šalove snjegovića.
7. Crnom bojom u tubi nacrtajte oči i usta na svaki marshmallow i između očiju zabodite mrkvu.
8. Na vrh svakog muffina istisnite kremu i na vrh utisnite marshmallowe. Pospite kokosom u prahu i s obje strane svakog muffina zapiknite polovicu slanog štapića umjesto ruku. Oko glave omotajte pripremljene crvene šalove, a na sredini ispod svake glave crnom bojom u tubi nacrtajte gumbiće.
Dvostruki čokoladni keksi
Keksi su neizostavan dio svakog blagdanskog stola, a ovi dvostruko čokoladni će oduševiti i vas i vaše goste. Jedina im je mana što brzo nestaju pa ćete ih uskoro morati opet raditi.
Sastojci za 20-22 velika keksa:
- 125 g nasjeckane tamne čokolade
- 175 g omekšanog maslaca
- 175 g smeđeg šećera
- 75 g šećera u prahu
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g bijele čokolade istrgane na komade veličine 1 cm
Priprema:
1. Na pari otopite tamnu čokoladu, miješajte dok ne dobijete glatku, tekući masu, sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
2. U zdjeli miješajte maslac s obje vrste šećera oko 1 minutu, zatim postupno dodajte umućena jaja, energično miješajući. Dodajte ekstrakt vanilije i još malo miješajte.
3. U smjesu dodajte rastopljenu čokoladu i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Umiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Još jednom dobro promiješajte. Dva velika lima za pečenje obložite masnim papirom.
4. U smjesu za pečenje dodajte tri četvrtine komadića bijele čokolade i promiješajte. S pomoću dvije žličice oblikujte 20-22 loptice podjednake veličine i stavljajte ih na lim za pečenje. Preostale komadiće bijele čokolade utisnite u svaku kuglicu. Prekrijte i ostavite da se hladi 1 sat, dok se tijesto malo ne skruti, zatim svaku kuglicu valjate među dlanovima dok ne dobijete glatku, čvrstu kuglicu. Pokrijte i ostavite da se hladi 4 sata ili preko noći.
5. Zagrijte pećnicu na 170 °C (ili 150 °C s ventilatorom).
6. Stavite 6-8 loptica na svaki lim pazeći da ostavite dosta prostora između njih jer će se keksi raširiti tijekom pečenja. Pecite 12 minuta i zatim izvadite iz pećnice.
7. Lagano udarite limom za pečenje po radnoj površini, vratite kekse u pećnicu i pecite još 2-4 minute. Još 2 minute pečenja će dati mekše kekse, a još 4 minute hrskavije pa tome prilagodite vrijeme pečenja.
8. Keksi su mekani nakon pečenja, ali će se stvrdnuti kad se ohlade. Nastavite peći kekse dok sve ne ispečete. Ostavite ih da se malo ohlade i zatim izvadite na poslužavnik i ostavite da se potpuno ohlade. Čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama, između dva sloja masnog papira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....