Koju god odabrali, sigurni smo da nećete pogriješiti.
 Snimila i skuhala: Berislava Picek/Hanza Media
Zdrava kuhaona

4 boje tjestenine i 4 prefina recepta, koji god odabrali, nećete pogriješiti

Brašno, malo ulja i vode i tjestenina je gotova! Nisu potrebna jaja ni bilo koja namirnica životinjskog porijekla, a obogatiti je možete zdravim bojama povrća - ciklom, špinatom, kurkumom… Osim toga, kada sami mijesite tjesteninu, možete je potpuno prilagoditi svom ukusu.

U mom radnom okruženju iz dana u dan sve je više onih koji promišljaju što jedu. Radni ručak sve češće nije više sendvič, nego neko bezmesno varivo. Kako je naš posao više muški nego ženski, tako smo mi žene u manjini, a trenutni je omjer tri fotografkinje prema deset kolega.

Za pohvalu je što su upravo ti naši dečki, što se prehrane tiče, još osvješteniji od nas cura pa su prestali jesti meso i namirnice životinjskog podrijetla, a sve je više i vegana. I zato sam za našeg Marka, Grgu, Darka, Dragana i Ronija umijesila četiri potpuno veganske tjestenine, s umacima također prilagođenima veganima.

Dokazat ćemo da s dodacima koji pripadaju superhrani, poput chia sjemenki, te s umacima od superpovrća i "ozloglašena" tjestenina može biti nutricionistički kvalitetan obrok.

A upravo s tim imam velikog iskustva jer zbog Lucije, koja nije smjela jesti jaja, u našoj se kući odavno radi samo veganska tjestenina, koju obožava.

Priznat ćete, divan je okus svježe tjestenine! No, ako je umijesite više, slobodno je posušite.

NEKAD JE DOVOLJNA I SAMO TJESTENINA

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media
Jednom kad okusite domaću tjesteninu, vaših ruku djelo, sigurno ćete se zaljubiti.

Tjestenina je sama po sebi puna okusa pa će ukusan obrok biti već pomiješate li tjesteninu nekoliko boja. Jednostavno je umijesite sa spomenutim dodacima, skuhate, prelijete maslinovim uljem i začinima prema želji. Dovoljno je i još samo malo papra i svježeg bosiljka.

Za tjesteninu:

  • 50 dag brašna (pola pirovog, pola bijelog)
  • 2 žlice chia sjemenki
  • malo soli
  • malo mlake vode
  • 1 žlica crnog kima
  • 1 žlica mljevenog crnog lana

Priprema:

  1. Chia sjemenke prethodno namočite u vodu da nabubre.
  2. Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
  3. Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.

Za preljev:

  • 4 žlice hummusa
  • sezamovo ulje
  • 1 žlica goji bobica
  • 20 badema
  • 20 borovnica
  • dresing od kuhane cikle
  • cvjetovi lavande
  • crni sezam
  • crni kim

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu pa na mlaku stavite hummus, nasjeckane bademe, goji bobice, borovnice, dresing od cikle te pospite cvjetovima lavande, kimom i sezamom.
  2. Pokapajte s nekoliko kapi sezamova ulja.

Za tjesteninu:

  • 50 dag brašna
  • 1/2 šalice usitnjene kuhane cikle
  • malo soli
  • malo mlake vode
  • malo chilija

Priprema:

Ciklu skuhajte u vodi sa žlicom ulja pa je izblendajte.

Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.

Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.

Za preljev:

  • 1 luk ljutika
  • 2 češnjaka
  • maslinovo ulje
  • vezica bosiljka
  • 20 pinjola
  • sol
  • 1 vezica lista peršina
  • 1 brokula
  • 10 zelenih mahuna
  • 1 krastavac
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • pistacije
  • cvijet nevena

Priprema:

  1. Na ljutici i češnjaku ispirjajte nasjeckani peršin, pinjole i bosiljak. Ohladite i izblendajte u pesto.
  2. Začinite prema želji solju i maslinovim uljem.
  3. Mahune i brokulu skuhajte na pari.
  4. Na toploj tjestenini servirajte skuhano povrće, pesto, svježi krastavac, nasjeckane pistacije, sezamovo ulje i cvijet nevena.

Za tjesteninu:

  • 50 dag brašna
  • 1/2 šalice usitnjenog špinata
  • malo soli
  • malo mlake vode

Priprema:

  1. Špinat skuhajte na pari sa žlicom ulja pa ga izblendajte.
  2. Zajedno s navedenim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.
  3. Potom ga razvaljajte i režite oblike prema želji.

Za preljev:

  • 4 ljutike
  • 2 češnjaka
  • 50 dag pelata rajčice
  • 1 vezica lista peršina
  • bosiljak
  • maslinovo ulje
  • cherry rajčice
  • sol

Priprema:

  1. Na ljutici i češnjaku ispirjajte pelate s dodatkom peršina i bosiljka, začinite solju i na kraju maslinovim uljem.
  2. Servirajte na toploj tjestenini s dodatkom cherry rajčica i svježeg bosiljka.

Za tijesto:

  • 50 dag brašna (pola bijelog, pola integralnog)
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice kurkume
  • malo soli
  • malo mlake vode

Priprema:

Chia sjemenke prethodno namočite u vodu da nabubre.

S ostalim sastojcima umijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku pola sata.

Nakon toga ga razvaljajte i režite oblike prema želji.

Za preljev:

  • 2 ljutike
  • 1 patlidžan
  • 20 dag šampinjona
  • 20 dag dimljenog tofua
  • 1 ljubičasti luk
  • vezica vlasca
  • koromač
  • 1 žlica orahova ulja

Priprema:

  1. Na ljutici ispirjajte patlidžan narezan na kockice, tofu i gljive.
  2. Začinite solju i paprom.
  3. Servirajte na toploj tjestenini i dodajte svježi ljubičasti luk, vlasac i koromač.

Linker
16. studeni 2024 15:02