Tijelo može apsorbirati većinu masti koje treba iz prehrane. Međutim, dvije esencijalne masne kiseline, ključne za čovjekov organizam - linolensku i linolnu kiselinu, ne može proizvesti, već ih mora dobiti izvana, iz hrane ili dodataka prehrani. Ove osnovne masti, nalaze se u biljnoj hrani te se koriste za izgradnju specijaliziranih masti omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Obje se nazivaju esencijalnima radi svoje lokacije dvostrukih veza, koja se nalazi između ugljikovih atoma, a koje tijelo samo ne može stvoriti, jer nije u stanju stvoriti masne kiseline prije devetog ugljikovog atoma.
Ove dvije masne kiseline važne su za funkcioniranje svih tkiva u tijelu. Njihov nedostatak dovodi do niza simptoma i poremećaja, uključujući abnormalnosti u radu jetre i bubrezima, sniženu stopu rasta, smanjen rad imunološkog sustava, depresije i izrazite suhoće kože.
Adekvatan unos esencijalnih masnih kiselina rezultira pak brojnim zdravstvenim prednostima.
Dokumentirane prednosti uključuju prevenciju arterioskleroze, smanjenu učestalost bolesti srca i mogućnost moždanog udara, ublažene menstrualne bolove, kao i ostale popratne boli organizma. Studije govore i o uvelike smanjenom riziku od raka dojke, što također ide u prilog esencijalnim masnim kiselinama. Iz svih navedenih razloga vrlo je važno uključiti ih u prehranu, ali i paziti na pravilno konzumiranje u mjeri u kojoj je to potrebno organizmu, dakle ne pretjerivati. Ravnoteža se ponovno javlja kao imperativ, kada je prehrana u pitanju.
Pravilni omjer unosa
Problem pak nastaje u trenutku neravnoteže unosa omega masnih kiselina, koje se za razliku od nekad, kad su se omega-3 i omega-6 masne kiseline unosile ravnomjerno, danas omega-6 kiseline unose i do 15 puta više od omega-3 kiselina. Ovakav trend zabilježen je u cijelom svijetu, radi sve više konzumiranja prerađene hrane i zanemarivanja adekvatnih biljaka i ribe. Važno je napomenuti da ako se za unos omega masti odlučite samo putem biljaka, potrebno je popratiti unos unosom magnezija, vitamina B6 i C vitamina. Biljna ulja, zasićena omega mastima važno je da su fina, čista ulja, kako bi učinak bio potpun. Najviše omega masti u biljnim uljima ima predznak omega-6 masnih kiselina.
One čuvaju izgled kože, našeg najvećega organa, koji kada odražava neravnotežu prehrane, može svrbjeti, peckati, biti suh ili crvenjeti se. Dermatitis je stoga odraz ponajviše neravnoteže omega-6 masnih kiselina u organizmu. To nije jedina njihova uloga, jer je poznato i da snižavaju razinu kolesterola i čuvaju rad srca. Ženama pomaže nositi se s menopauzom i predmenstrualnim sindromom, već kod unosa manjih dnevnih doza, redovno tijekom nekoliko tjedana.
Omega-3 i omega-6 nisu jedine masti koje podmazuju rad našega organizma. Tu su i omega-5, omega-7 i omega-9 masti koje, iako ne esencijalne, su također vrlo važne za zdravlje i vitalnost organizma. Neki od naših najučinkovitijih prehrambenih ulja pripadaju omega-9 obitelji te nekoliko drugih pripada omega-5 i omega-7 obitelji. Niti jedna od tih masnih kiselina nisu od krucijalne važnosti kao što su omega-3 i omega-6, jer ih ljudsko tijelo može samo sintetizirati. Ipak, ako nešto ne nazivamo „esencijalnim“, to ne znači da je to isto nebitno. Dapače, omega-5 i omega-7 masne kiseline doslovno „izvrću“ starost naopako, poboljšavaju kardiovaskularni sustav i ubrzavaju regeneraciju tijela. Osim toga, povećavaju tjelesnu otpornost prema toksinima izvana i prema stresu, a oboje je ključ preranog starenja. Omega-9 kiselina nalazi se najviše u ulju repice, suncokretovom i maslinovom ulju. Izrazito je važno za preveciju dijabetesa i brine se za ravnotežu kolesterola u krvi.
1. Ulje podlanka
Za podlanak (lat. Camelina Sativa) kažu da je toliko stabilno ulje da nije moguće da se pokvari, odnosno oksidira. Izrazito je bogato linolenskom kiselinom, tj. omega-3 mastima. Podlanak nazivaju i "bolji lan", vrlo je prilagodljivo različitim vrstama tla, a izgledom asocira na korov. Ulje podlanka odlično je za njegu kože, rad sivih stanica, a posebno za trudnice radi pravilnog razvoja fetusa.
2. Ulje nara
Punica granatum, nar ili šipak naziva se i posijana jabuka, što dolazi iz franscuskog "pomme garnete". Čarobno ulje krije se unutar sjemenki, a čarobno je jer na kožu djeluje poput mađioničarevog štapića. Do 70% je zasićeno omega-5 mastima koje ubrzano obnavljaju stanice (znanstveno dokazano). Potrebno je čak 250 kg nara kako bi se proizvela litra njegovog "zlatnog" eliksira. Podržava otpornost tijela na upale, radi čega se smanjuju svi loši učinci izvana na tijelo.
3. Ulje amaranta
Prevedeno s grčkom, amarant znači "cvijet koji ne blijedi". Ovo ulje je bogato skvalenom, lipidom koji se u životinjskom svijetu nalazi u jetri morskog psa koji živi na dubini od 1000 m. Skvalen naše tijelo proizvodi samo do 25. godine života, a potom ga počinje gubiti. Važan je jer cijeli organizam opskrbljuje kisikom i potiče stvaranje koenzima Q10. Skvalen stvara otpornost na ispušne plinove, radijaciju i slobodne radikale. Poboljšava mentalnu sposobnost i štiti od zaraze.
4. Ulje oraha
Orah ulje ima ograničen rok trajanja, oko 6 do 12 mjeseci, radi čega ga je važno upotrebljavati nakon kupnje. Nekoliko medicinskih studija ukazuju da je ulje oraha bogat izvor antioksidansa, posebno elaginske kiseline. Ovaj antioksidans poznato je da opstruiraju određene stanice raka. Orahovo ulje je također bogato manganom i bakrom, kao i melatoninom, hormonom koji pomaže u regulaciji tjelesnog unutarnjeg sata.
5. Ulje sikavice
Silybum marianum biljka je koju se često, radi njezina izgleda, zamjenjuje s čičkom. Ulje sikavice bogat je izvor omega-6 masti te tvari koje reguliraju metabolizam, ali se najveća prednost ulja sikavice stavlja na jetru. Naime, sikavica je rješenje za najopakije bolesti jetara radi čega ih jača i normalizira. Ipak, s ovim uljem valja oprezno!
Znanstvena istraživanja pokazuju da nije dobro upotrebljavati ga dulje od 41 mjeseca u nizu. Pretjerana pak upotreba dnevno dovodi do proljeva i mučnine, radi čega je preporučena doza 10 g, odnosno jedna čajna žličica. Trudnicama se također ne preporuča!
6. Ulje crnog kima
Kažu da je ovo ulje "lijek za sve". Spoj koji se u njemu nalazi, timokinon, zadužen je za antioksidativno djelovanje na tijelo, koje uz linolensku kiselinu rješava brojne kronične tegobe, poput psorijaze ili reume. Zabilježeno je i poboljšanje stanja alergičara i asmatičara, posebno konzumira li se redovno tijekom nekoliko godina. S terapijom je potrebno započeti uvijek netom prije cvatnje biljaka koje potiču alergijske reakcije te koristiti ga sve do listopada. Njegov ljutkasti okus najbolje se prikriva uz pomoć agavinog sirupa. Nekima nezgodna nuspojava mogla bi biti i pojačani apetit, radi čega je potrebno kontrolirati dozu unesenog ulja dnevno (do jedne žličice). Žene ga vole ukapati u kremu za lice, radi čega im je koža sjajna i zategnuta, i bez akni i ekcema.
Dnevna žličica zdravlja
Zdravstveni stručnjaci i liječnici alternativne medicine preporučuju uzimanje jedne žličice ulja dva puta dnevno, oko jedan sat prije jela. Pomiješajte ulje s malo soka ili mu dodajte agavinog sirupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....