SHUTTERSTOCK
suludo

Opasan TikTok trend! SPF ovakav, SPF onakav - mitovi u koje ne treba vjerovati kada govorimo o kremi za sunčanje

Internet često može napraviti pomutnju oko istine, a evo što sve trebate znati i zapamtiti o korištenju SPF-a


SPF se već godinama smatra jednom od najvažnijih stavki svake torbice, nesesera i kupaonice u gotovo svakom kućanstvu, a kako vrijeme prolazi stvari za koje smo nekada mislili da su definitivne postaju „labave“ zbog, ni više ni manje, TikTok trendova.

Neki tvrde da je krema za sunčanje kancerogena, neki s njom konturiraju lice, drugi prave domaću, a treći je uopće ne koriste jer smatraju da sve što nam SPF daje, možemo dobiti kroz prehranu. Jesu li ovo sve mitovi ili ovi ljudi zapravo imaju smisla?


Trend - domaći SPF

@aamnaadel I love @Nara Smith ??but this is why you shouldnt make homemade SPF… on a side note do we believe she actually makes her own SPF? ? #dermatologist #dradel #spf #sunscreen #homemadespf #narasmith #skintok #skincare #skincareroutine #productreview #dermreacts #foryou #fyp ♬ original sound - Dr Adel | Dermatologist

Unatoč godinama upozoravanja o štetnim učincima sunca i već uspostavljenom „pravilu“ o kremama za sunčanje, internet kao da namjerno želi ići u inat. U videu, popularna tiktokerica Nara Smith odlučila je napraviti domaću kremi za sunčanje. Na njezin video odgovorila je dermatologinja.

- Začuđuje me da na internetu postoji toliko recepata za domaću kremu za sunčanje kao da je to jednako jednostavno poput pravljenja domaćih keksića jer ih je u trgovini ponestalo - rekla je.

Kasnije u videu još pojašnjava kako svaka krema za sunčanje mora proći rigorozna testiranja kako bi se dokazalo štiti li ona uistinu od UV zračenja, a tek onda se odlučuje o tome hoće li ići na tržište ili ne.

- Ako radite domaći SPF vi nemate pojma koliko zaštite od toga dobivate i štiti li vas uopće. Može ispasti SPF 2, a može i SPF 10 - naglasila je.

Domaći keksići? Može. Domaća krema za sunčanje? Ne!


Trend - konturiranje lica level 2

Trend konturiranja lica čvrsto se drži još od 2016., a sada je prešao na skroz drugu razinu. Djevojke su počele mazati kremu za sunčanje samo na određenim dijelovima lica, kako bi taj dio ostao svjetliji, a dio koje nisu namazale pocrnio. One tako, u teoriji, dobiju „prirodnu“ konturu, bez šminke. No, ovo je samo još jedna glupost koja dokazuje manjak informiranosti o kremama za sunčanje. Na jedan takav video odgovorio je dermatolog.

- Ne, ne i ne. Ovako se ne nanosi krema za sunčanje. - rekao je.

Nastavio je s demonstracijom pravilnog nanošenja SPF-a te nadodao kako se mora nanijeti na cijelo lice, vrat, uši i ispod očiju.

- SPF se ne smije koristiti za konturu, nego za zaštitu! Krema za sunčanje je najbolji proizvod protiv starenja i treba ga nanositi dnevno tijekom cijele godine. Ako želite konturirati lice, stavite SPF preko njega, a onda se na tu podlogu našminkajte. - poručio je.


Trend - hrana umjesto kreme

A neki smatraju kako se isključivo zdravom prehranom može dobiti efekt korištenja SPF-a.

Ova tiktokerica zalaže se za zaštitu kože zdravom prehranom. Navodi kako se sunca ne treba bojati i da je zdrava prehrana istinski SPF. Ovo je još jedan mit. Drugi holistički zagovornici zdravlja podržavaju ovu metodu, ali stručnjaci upozoravaju da se ne oslanjate samo na prehranu kako biste se zaštitili od sunca.

Registrirana dijetetičarka Ginger Hulton i dermatologinja dr. Keira Barr naglašavaju kako ovo područje još nije dobro istraženo. Navode kako je kod zaštite od sunca svakako potrebno biti sveobuhvatan - uravnotežena prehrana, zaštitna odjeća, šeširi, sunčane naočale i redovito korištenje kreme za sunčanje, ali zdrava prehrana sama ne može pokriti sve te čimbenike. To su dezinformacije.

image
SHUTTERSTOCK

Pravi utjecaj sunca na vašu kožu

Izlaganje suncu nije šala, a trendovi koji kruže su štetni. Iako boravljenje na suncu može imati i pozitivne učinke, ako se radi bez mjera opreza može uzrokovati štete poput opeklina, ali i dugoročne probleme poput fotostarenja i raka kože. Fotostarenje je rezultat UV svjetlosti koja mijenja DNK u najdubljim slojevima kože, što s vremenom dovodi do bora, smeđih mrlja i grube teksture.

Izlaganje suncu i UV zaštita

Sunčeva svjetlost pomaže u proizvodnji vitamina D, koji je neophodan za jake kosti, unatoč tome, nezaštićeno izlaganje UV zračenju može naštetiti koži, očima i imunološkom sustavu te uzrokovati rak i brže starenje.

Vrste UV zračenja

  1. UVA - Prodire duboko, utječući na kolagen, elastin i kapilare.
  2. UVB - Oštećuje vanjski sloj kože, što dovodi do fotostarenja i prekanceroznih stanica.
  3. UVC - Uglavnom ga apsorbira atmosfera, što predstavlja mali rizik.

A evo kako se od njega najbolje zaštititi.

Koristite kremu za sunčanje

  • Svakodnevno nanosite SPF30+, a tijekom ljeta i vrućina može biti i vodootporan.
  • Ponovno nanesite svaka 2 sata nakon plivanja ili znojenja.

Nosite zaštitnu odjeću

  • Dugi rukavi, hlače, šeširi širokog oboda i sunčane naočale s UV zaštitom.
  • Potražite hlad, posebno između 10 i 16 sati.

Izbjegavajte solarije

  • Umjesto toga koristite proizvode za samotamnjenje, ali i dalje uvijek nanosite kremu za sunčanje.

Zaštitite usne i oči

  • Koristite balzam za usne sa SPF 15+.
  • Odaberite sunčane naočale koje blokiraju UV zrake.

Provjerite lijekove

  • Neki lijekovi povećavaju osjetljivost na UV zračenje. Čitajte naljepnice i koristite dodatnu zaštitu.

Redoviti pregledi kože

  • Pratite bilo kakve promjene, izrasline ili krvarenje i po potrebi se posavjetujte s liječnikom.

Kada posjetiti dermatologa

Potražite dermatologa ako imate značajna oštećenja od sunca ili primijetite nove ili promjenjive madeže ili mrlje. Rano otkrivanje ključno je za liječenje raka kože.

Linker
19. rujan 2024 15:25