SHUTTERSTOCK
velika studija

Novo istraživanje o dezodoransima donijelo je šokantne rezultate: Jedna stvar je i više nego zabrinjavajuća!

Morat ćemo smanjiti oslanjanje na ove proizvode ili, ako je moguće, zamijeniti ih prirodnijim alternativama


Proizvodi za osobnu njegu formulirani su pomoću stotina različitih sastojaka za maskiranje tjelesnog mirisa, sprečavanje znojenja, hidrataciju, oblikovanje kose, maskiranje izrasta kose ili za osvježenje ugodnim mirisom prostorija u kojima boravimo, ali ne samo da su neke od njih zabrinjavajuće iz perspektive zdravlja nego i one "manje problematične" mogu reagirati s tvarima iz našeg okoliša i stvarati nove onečišćujuće tvari s uglavnom nepoznatom toksičnošću.

Studija koju su vodili istraživači s École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj detaljno je opisala emisije od upotrebe nekolicine popularnih proizvoda za osobnu njegu. Identificirano je više od 200 različitih vrsta hlapljivih organskih spojeva u koncentracijama od nekoliko dijelova na milijun.

Iako se velika većina spojeva može smatrati benignima, posebno u niskim koncentracijama, neke od značajnijih klasa kemikalija brzo su reagirale stvarajući sekundarne organske aerosole, čije se posljedice ne mogu smatrati sigurnima za zdravlje.

- Neke molekule ‘nukleiraju‘. Drugim riječima, formiraju nove čestice koje se mogu koagulirati u veće ultrafine čestice koje se mogu taložiti u našim plućima. Po mome mišljenju, još uvijek ne razumijemo u potpunosti zdravstvene učinke ovih zagađivača, ali oni mogu biti štetniji nego što mislimo, pogotovo zato što se primjenjuju blizu naše zone disanja. Ovo je područje u kojem su potrebne nove toksikološke studije - kaže inženjer EPFL-a Dušan Ličina.


Prirodne alternative

Kako bi utvrdili puni opseg potencijalnih zagađivača, Ličina i njegov tim provjerili su nekoliko dezodoransa u spreju za tijelo, losiona za ruke, roll-on dezodoransa, parfema i suhog šampona za kosu i proveli dvije različite vrste eksperimenta.

Doslovni "smog" čestica nastao je u svim slučajevima osim jednog, roll-on dezodoransa. Zabrinjavajuće je da je stopa rasta čestica bila znatno veća od onoga što studije obično izvještavaju o kvaliteti vanjskog zraka u urbanim ili udaljenim sredinama. S obzirom na sve veću zabrinutost zbog utjecaja finih čestica u zraku na naše zdravlje u iznenađujuće kratkim razdobljima i znajući da stvaramo slično zagađenje svaki put kad si uredimo kosu ili stavimo parfem, trebalo bi zvoniti na uzbunu.

- Morat ćemo smanjiti oslanjanje na ove proizvode ili, ako je moguće, zamijeniti ih prirodnijim alternativama koje sadrže mirisne spojeve s niskom kemijskom reaktivnošću - kaže Ličina.

Linker
20. listopad 2024 10:15