Dodajemo ih juhama, umacima, varivima, salatama, mesu, kobasicama, kolačima i keksima, pa čak i čokoladi. Tisućljećima prate čovjeka sudjelujući u životu kako vladara tako i običnog puka. Odigrali su važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.
PAPRIKA
(Capsicum annuum)
SLATKA I LJUTA
Paprika potječe iz Južne Amerike. U Europu su je donijeli pomorci te se proširila Mediteranom, udomaćivši se i kod nas. Brojne su sorte paprike, a na tržištu su često i njihove mješavine koje se razlikuju po intenzitetu okusa i boji.
Kod nas su općenito poznate slatka i ljuta. Čili jedu samo oni najhrabriji.
Osim specifičnog okusa, paprika daje jelima crvenu boju pa je poželjan sastojak gulaša, mesnih umaka, a također je neizostavna u pripremi kulena i kobasica.
U SVAKODNEVNIM JELIMA
1. Pečeni kukuruz možete natrljati paprikom.
2. Papriku dodajte svježem siru ili je pospite po mekom siru.
3. Pripremiti slavonsko-dalmatinsku salatu vrlo je jednostavno. Kiseli kupus prelijte mješavinom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, papra, paprike i nasjeckanog češnjaka. Promiješajte sastojke. Ova salata dobro ide uz pečena jaja i crni kruh. Odlična je to zimska večera.
4. Papriku dodajte majonezi.
5. Paprika će se odlično sljubiti s jednostavnim nadjevom za punjena jaja. Žutanjke pomiješajte s krem sirom, malo limunovog soka i paprikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....