ODOBRENI NOVI NAČINI LIJEČENJA

‘Uskoro će biti dovoljno popiti tabletu s mikročipom koja će moći odrediti koliko lijeka nam treba’

Malo mi je visoka temperatura, a čini mi se i da srce nešto preskače. Možda bih morala popiti koju tabletu više? Sorry, samo da pošaljem poruku mom liječniku da vidim na čemu sam pa možemo nastaviti s kavom.”

Ovaj za sada hipotetski razgovor prijateljica u nekom kafiću uskoro bi mogao postati stvarnost jer sve je više visoke tehnologije prilagođene laicima ne bi li im poslužila u maksimalnoj zaštiti njihova zdravlja. Da sve ide u tom smjeru, potvrda stiže iz Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), koja je upravo odobrila jestivu tabletu opremljenu mikročipom veličine zrnca pijeska, ali s golemim brojem informacija o stanju našeg organizma.

Pametna tableta mjeri tjelesnu temperaturu, koncentraciju šećera u krvi, ali i mnoge druge tjelesne funkcije, a podatke šalje na flaster zalijepljen na podlakticu ili prsa u kojem je mozak. Priča ne bi bila potpuna kad prikupljeno potom ne bi bežično stiglo na mobitel, kompjutor, tablet...Kako se tim sustavom može pratiti i učinkovitost neke terapije, ovaj će “jestivi” čip biti dragocjen za samog pacijenta ali i za liječnike, njegovatelje ili članove obitelji. U svakom trenutku podaci mogu stići onome tko ih zna pročitati i tko može dati savjet za učinkovitije liječenje, uključujući i podsjetnik da je zaboravio popiti neki lijek.

Zaštita podataka

No kao uvijek kad se radi o podacima svima dostupnima javljaju se i zagovornici građanskih sloboda i kažu kako ta tehnologija može biti vrlo korisna za zdravstvo, ali tek kad se dobije jamstvo da su podaci toliko zaštićeni da ne mogu doći u krive ruke. S druge strane Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da oko 50 posto pacijenata ne uzima svoje lijekove kako je propisao liječnik ili povremeno čak i preskoči terapiju, što ne samo da povećava troškove liječenja već lijekove čini manje učinkovitima. Najveći problem su stariji kronični bolesnici koji dnevno moraju uzimati nekoliko vrsta lijekova u različito vrijeme u čemu se lako “izgube”. Ovaj novi sustav omogućio bi primjerice da podaci o uzetoj terapiji stignu i članovima obitelj koji ne žive s pacijentom. No, čip u “jestivoj” tableti daje čak i podatak o tome koliko se krećemo, odnosno jesmo li dobro spavali ili smo imali nemirnu noć.

Klinički farmakolog iz KBC-a Rijeka prof. dr. Dinko Vitezić kaže kako je sve što može poboljšati suradnju pacijenta, a to znači da uzima lijek u količini i u vrijeme kako je to propisao liječnik, dobro došlo. “Osobito je to važno kod dijabetičara ili visokotlakaša kod kojih premala koncentracija lijeka može izazvati zdravstvene nevolje. Dobro je također da se i bez odlaska liječniku ponekad može promijeniti terapija, ali ipak ništa, pa niti jedan kompjutor ili gadget, ne može zamijeniti klinički pregled. Liječnik naprosto mora razgovarati sa svojim pacijentom jer će tako dobiti i one podatke o njegovu zdravlju koji se na nalazima ne vide”, naglašava prof. dr. Vitezić. Dodaje da je budućnost medicine uvelike povezana s tehnologijom i smatra da će primjerice dijabetičari imati dobro reguliranu glukozu tek kad zaživi umjetna gušterača koja će vjerno imitirati onu ljudsku, odnosno dozirati inzulin u svakom trenutku u optimalnoj količini jer se takav ideal injekcijama ne može postići.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:20