INSTANT ANALIZA

VIDEO: BUDUĆNOST STIŽE NAJESEN Ručnim skenerom ćemo moći provjeriti kemijski sastav hrane i pića

 YouTube
Dobivene rezultate analize spravica odmah šalje putem Bluetootha na mobilnu aplikaciju smartphonea svog korisnika

Mali ručni gadget izumljen u Izraelu može skenirati molekularni otisak fizičkih predmeta i odmah dati informacije i kemijskom sastavu. Spravica se zove Scios i uključuje aplikacije pomoću kojih se mogu utvrditi sastojci hrane, lijekova i biljaka. Tako se može analizirati hrana i piće, te utvrditi koliko ima kalorija, bjelančevina, masnoća i ugljikohidrata.

Također, Scios može dati odgovor u kakvom su stanju sirevi, voće, povrće i ulje koje držimo u kuhinji i jesu li još ispravni za konzumaciju. Analizom biljaka korisnik pak može dobiti informaciju treba li zaliti svoje cvijeće vodom.

Buduće aplikacije moći će analizirati nakit i drago kamenje, kožne predmete, pa čak i ljudsko tkivo ili tjelesne tekućine.

Scio koristi vrstu infracrvene spektroskopije koja se zasniva na činjenici da svaka vrsta molekule vibrira na svoj jedinstveni način, i te vibracije u interakciji sa svjetlom stvaraju poseban optički potpis.

Dobivene rezultate analize spravica odmah šalje putem Bluetootha na mobilnu aplikaciju smartphonea svog korisnika. Scios bio se najesen trebao pojaviti na tržištu, a u tvrtki koja stoji iza ove spravice vjeruju da ima beskonačne mogućnosti analize i razvoja novih aplikacija, te da će u svakodnevnom životu imati veći učinak od USB sticka. Izumitelji su napravili dva prototipa, ali ih žele još dodatno smanjiti prije izlaska na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 07:13