ZAGREB KAO NAPULJ

Zagrepčani se guše u smeću, a računi ostaju isti

Iako je Čistoća tek donijela odluku o smanjenjom odvozu otpada, Zagreb se već jučer doimao nesnošljivo prljavim i zatrpan smećem
 Zvonimira Ivanišević/Zagrebancija

Nepodnošljivi smrad raspadnutog smeća, prepune plastične vreće i otpadom pretrpani kontejneri mogli bi postati uobičajeni prizori u metropoli. Zagrebača Čistoća odlučila je naime, građanima ograničiti svoje usluge: smanjiti odvoz otpada i intenzitet održavanja čistoće na javnim površinama!

Pilot-projekt

Prijeti li Zagrebu nakon takve odluke “sindrom Napulja”, koji je 2008. bio doslovce “do grla” zatrpan neuklonjenim smećem? Početkom ovog tjedna Čistoća je donijela odluku da se otpad više neće odvoziti tijekom vikenda i blagdana. S obzirom na to da su prošli tjedan bila čak dva neradna dana i da su ih mnogi građani spajali, Čistoća je iskoristila tu prigodu i pokrenula pilot-projekt programa ušteda kako bi provjerila može li se otpad i inače odvoziti samo radnim danima i kako bi funkcionirao novi režim odvoza smeća.

Nesnosni smrad

No, to se već jučer, početkom produženog vikenda, pokazalo katastrofalnim za stanovnike metropole i turiste. Iako nas Marko Melčić, direktor Čistoće, uvjerava da Zagreb zbog novog režima ne bi trebao biti prljaviji, jučer smo se uvjerili da je grad zatrpan smećem. Kontejneri su bili pretrpani, a stanari su odlagali otpad na ulicu.

U četvrtak je ulaz u Oktogon na Cvjetnom bio doslovce blokiran gomilama plastičnih vreća, a slično je jučer bilo i na istočnom i sjevernom dijelu grada. U Ulici hrvatskog proljeća u Aveniji Dubrava bilo je pretrpano čak šest kontejnera. Otpad je bio posvuda razbacan, širio se nesnosni smrad, a stanovnici tog područja bili su ogorčeni. U obližnjoj Ljubijskoj ulici, gdje su većinom privatne kuće, kontejneri ispred dvorišta većinom su bili puni, a vrećice s otpadom bile su zataknute na dvorišna vrata kako ih ne bi razvlačili psi i mačke.

U Novom Zagrebu, pak, situacija je bila nešto povoljnija, ali ne zahvaljujući Čistoći. Većina novozagrebačkih naselja, naime, ima posebne prostorije unutar stubišta predviđene za odlaganje otpada, tako da se ulicama ne širi smrad ostataka hrane. Unatoč tome, Katarina Tušek, umirovljenica iz Utrina, ljutila se na Čistoću.

- Kako su mogli donijeti takvu odluku? Plaćamo odvoz otpada i nitko nema pravo baratati našim novcem kako mu padne na um - žali se umirovljenica.

Djelatnici Čistoće nisu uklonili ni otpad s tržnice u Trnskom, gdje je smeće bilo razbacano i po dječjem parku. Otpad se gomilao i uz Slavonsku aveniju na križanju s Ličkom ulicom, nasuprot zgrade HRT-a. I naselja iznad Britanca već su danima pretrpana otpadom.

Smeće letjelo posvuda

- Bilo je vjetrovito, pa je smeće letjelo posvuda. Zvala sam Čistoću i rekli su mi da je direktor jednostrano donio odluku o racionalizaciji. A hoće li nam u tom slučaju smanjiti i račune - pita ogorčena čitateljica s Tuškanca.

Melčića, pak, ta reagiranja ne zabrinjavaju odviše i ističe da će se odluka i dalje provoditi.

- Riječ je o preraspodjeli posla radi efikasnijeg korištenja resursa. Naši su izvori prihoda novac građana i sredstva Grada za čišćenje i pranje javnih površina. Grad nam je smanjio sredstva za deset posto i mi moramo djelovati u okviru raspoloživog. Naputak je gradonačelnika smanjenje prekovremenih sati. Ovako ćemo uštedjeti jer djelatnike nećemo morati dodatno plaćati za rad tijekom vikenda i blagdana - kaže Melčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:30