MALI HEROJI

SKUPILI NOVAC ZA PRIJATELJA Odrekli se sendviča i kave kako bi pomogli svom kolegi iz škole

Nakon što je obitelj Delija iz Pokupskog ostala bez doma, učenici su pokrenuli humanitarnu akciju

ZAGREB - Vatra koja je buknula u sobi 17-godišnjeg Nivena krajem listopada prošle godine uništila je obiteljsku kuću obitelji Delija u Pokupskom.

Niven, učenik drugog razreda Gimnazije “Ivan Supek”, nekoliko je minuta prije požara krenuo u školu. Jedino što mu nije izgorjelo bila je odjeća koju je nosio na sebi i nekoliko knjiga koje je za taj dan spremio u torbu.

Obitelj je ostala na ulici i nijedna služba im nije željela pomoći. Unajmili su stan u Zagrebu i pokušavali krenuti ispočetka, prikupljajući novac za obnovu kuće. Nivenu je bilo posebno teško, ali nikom se nije žalio.

- Sedam dana nisam išao u školu. Nekoliko smo dana živjeli kod obiteljske prijateljice, a roditelji su tražili stan. Nisam mogao razmišljati, a kamoli ići u školu. Nisam imao ni knjige, ni odjeću... - prisjeća se Niven.

Dirnut velikom gestom

Onaj dan kad su se preselili, najbolji prijatelj Darko pozvao je obitelj Delija na ručak, rekavši da će im to pomoći da se malo oraspolože. Iako su sumnjali da ih išta može oraspoložiti, ipak su došli. Druženje s prijateljima pomoglo im je da barem malo zaborave svoju tužnu sudbinu.

- Nakon ručka, Darko mi je dao kovertu. U čudu sam ga pitao što je to, a on je rekao da su oni u razredu skupili nešto novca. Nisam mogao vjerovati. Meni je ta koverta vrijedila milijune, toliko sam sretan bio. Kad sam, dva dana nakon toga, došao u školu, opet sam se iznenadio. Svi su me grlili, govorili da ćemo obnoviti kuću i da će nam svi u tome pomoći. Bio sam toliko dirnut da nisam mogao govoriti - kaže Niven.

Svi se priključili akciji

Najprije su novac prikupljali samo učenici 2.G razreda koji pohađa Niven, a zatim su im se pridružili i ostali učenici iz škole. Neki su odlučili ne pojesti sendvič pod velikim odmorom, drugi su se odrekli žvakaćih guma, a treći taj dan nisu išli na kavu... No, nisu mu pomagali samo novčano: pronašli su ljude koji su donirali odjeću, kupili su mu sve knjige i dali do znanja da njegova obitelj nije sama.

Nivenova razrednica Nataša Rudolf pomogla je da se nesretnom dječaku osigura novac i iz humanitarnog školskog fonda za koji se novac prikuplja na raznim dobrotvornim akcijama.

Vratili im vjeru u ljude

- Sva su djeca međusobno skupljala novac i doista su vrlo solidarna. Znamo da je Nivenovoj obitelji teško i normalno je da im barem malo pokušamo pomoći. Javili su se čak i roditelji djece iz razreda. Otac jednog dječaka ima trgovinu električnom opremom pa je ponudio Delijama sve proizvode koje ima da im pomogne u obnovi kuće - istaknula je razrednica.

Učenici ove škole i njihovi profesori i roditelji, dali su sve od sebe i svojom su solidarnošću posramili hladne birokrate iz Općine Pokupsko, koji nisu smatrali da obitelji Delija treba pomoć.

Iako će se njihov život vratiti u normalu tek kad obnove kuću i presele se natrag u Pokupsko, vjeru u ljude vratili su im učenici i prijatelji njihova sina Nivena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:50