MANJAK PRIHODA

RAT SDP-a I PRVOG ČOVJEKA ZAGREBA Linić od Bandića traži da u proračun vrati 337 milijuna

Milan Bandić: Dižem ustavnu tužbu protiv Zakona o financiranju lokalne samouprave
 CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima planira sukob sa SDP-om podići na državnu razinu: uskoro će podići ustavnu tužbu kojom će rušiti odredbe Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, a ne usvoji li se u četvrtak na sjednici Gradske skupštine rebalans proračuna, zatražit će pomoć Ministarstva uprave te, bude potrebno, zahtijevati raspuštanje same Skupštine!

Višemjesečno natezanje

Natezanje oko rebalansa gradskog proračuna traje nekoliko mjeseci, a gradskim čelnicima prekipjelo je u trenutku kada je u gradsku upravu ušla inspekcija Ministarstva financija i zatražila da Bandić u državni proračun vrati 337 milijuna kuna. U inspekcijskom nadzoru utvrđeno je još i da je ukupni manjak prihoda kroz godine veći od 800 milijuna kuna, da je gradska uprava počela graditi fontane i pothodnik kod NSK iako za to nije planiran novac te da je nenamjenski utrošen novac komunalne naknade za radove na Cvjetnom trgu.

Minimalni standardi

Sukladno Zakonu o financiranju lokalne samoprave, gradu Zagrebu od poreza na dohodak svake godine pripada 72,5 posto novca poreznih obveznika i dodatnih 12 posto koje moraju namijeniti decentraliziranim funkcijama. Riječ je o novcu koji Grad mora uložiti u osnovne i srednje škole, zdravstvo, vatrogastvo, socijalnu skrb, domove za starije i nemoćne, a posebnim uredbama do veljače 2012. (kada je to postalo sastavni dio zakona) Vlada je regulirala i minimalne standarde, odnosno iznose koji se za svaku tu kategoriju moraju uplatiti. Od 2007. uprihođeni je novac kontinuirano veći od propisanog standarda pa sad država zahtijeva da im se razlika od 337 milijuna kuna uplati.

“Gradska skup-ština zahtijeva da se taj iznos uvrsti u proračun u sklopu rashoda. Problem je što je povrat viška novca zakonom reguliran tek u veljači 2012. pa se ta sredstva ne mogu vraćati retroaktivno. Druga je stvar to što je Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave propisano da je riječ o namjenski strogo određenom porezu koji ne može biti korišten ni u koju drugu svrhu, pa ni uplaćen u državni proračun, osim za onu namjenu za koju je prikupljen”, stoji u obrazloženju Grada Zagreba upućenom Ministarstvu financija iz kojeg se jasno da iščitati da spomenuti iznos Bandić i njegovi suradnici ne planiraju uplatiti.

Šah s neznalicama

Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za proračun, kaže da postoje jasne zakonske odredbe i o donošenju samog rebalansa proračuna.

- Imam osjećaj kao da igram šah s ljudima koji ne znaju pravila igre. Rebalans se mora donijeti po istom postupku kao i sam proračun. To znači da Skupština za nedonošenje rebalansa mora odgovarati na isti način kao i kod nedošenja cjelovitog proračuna. Posljedica može biti i raspuštanje same Skupštine, ali na to ćemo upozoriti Ministarstvo uprave tek ako rebalans u četvrtak ne bude donesen - izjavio je Kojić.

Stav SDP-a otprije je jasan. Treba provesti zaključke Ministarstva, donijeti kvalitetan prijedlog rebalansa proračuna i oni će ga prihvatiti bez ulaženja u sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 13:32