KONAČNI OBRAČUN

Radio taksi najavljuje sankcije za vozače koji narušavaju ugled Udruženja: Izbacit ćemo sve taksiste koji će prijetiti Cammeu!

Iako se u vodstvu Radio taksija Zagreb ograđuju od incidenata s konkurencijom, rad riječkih taksista i dalje obilježavaju sukobi sa starim taksistima
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Vrijeđali su ih, gađali jajima, prijetili plinskim pištoljem, blokirali vozila na prometnicama i onemogućavali vožnju. Nastave li se tako ponašati prema Cammeovim vozačima, taksisti iz Radio taksija Zagreb uskoro bi mogli biti izbačeni iz Udruženja.

Naime, vodstvo starih zagrebačkih taksista priprema izmjene Statuta kojima bi se omogućilo izbacivanje pojedinih taksista iz Radio taksija Zagreb zbog nekulturnog ponašanja i narušavanja ugleda tog donedavno jedinog gradskog taksija. Isto tako, u pripremi je i interna kontrola taksimetara.

Udruženje je novčanim kaznama i isključivanjem iz radio mreže dosad sankcioniralo one vozače koji su prenaplaćivali usluge vožnje i otimali klijente, a takvima će uskoro dodjeljivati ‘žute i crvene kartone’. S druge strane, vozila poštenih taksista označavat će se magnetskim oznakama kako bi građani prepoznali odgovorne i savjesne vozače.

Učestali sukobi

Iako Radio taksi Zagreb ne priznaje napade na Cammeove vozače i ograđuje se od pojedinaca, jer nije podnesena niti jedna prijava protiv njihovih članova, rad riječkih taksista i dalje je obilježen incidentima sa starim vozačima.

Posljednji incident dogodio se prije tjedan dana na području ŠRC-a Jarun, gdje su taksisti Radio taksija s nekoliko vozila zapriječili prolaz zaposleniku Cammea koji je htio ući u ŠRC. Srećom, stranke u tom trenutku nije bilo u vozilu, potvrdila je Cammeova glasnogovornica Lara Nadaždi.

- Povod sukobu bio je što su taksisti iz Udruženja smatrali da naši vozači nemaju pravo ući na područje Jaruna. Naši vozači upućeni su da se nikada ne upuštaju u prepirke i verbalne sukobe s taksistima Radio taksija. Najviše incidenata stoga se događa upravo vikendom i noću, kada je na gradskim ulicama slabiji nadzor policije - kaže Lara Nadaždi.

ŠRC Jarun obratio se objema stranama sa službenim dopisom u kojem ih obavještava da na područje ŠRC-a ima pravo ući svako taksi vozilo. Pravila su za sve ista - na području Jaruna mogu se zadržati najviše 15 minuta.

Preotimanje klijenata

Prije dva tjedna incident se dogodio i na Zračnoj luci Zagreb, gdje je jedan od velikogoričkih taksista otvorio prtljažnik Cammeovog taksija i iz njega izvadio prtljagu mušterije, te stavio u svoj automobil. Na taj je način, potvrdila nam je Nadaždi, ‘preoteo’ mušteriju.

- Budući da nisu podnesene prijave protiv naših članova, nismo upoznati s tim događajima.Tek kad bi netko policiji prijavio incident i podigao prijavu, znali bismo kojim je taksistima riječ i onda bismo ih sankcionirali. Za svaku povredu Statuta taksist iz Udruženja podliježe stegovnom postupku.

Srozavanje ugleda

Ne želimo članove koji narušavaju naš ugled. Moram napomenuti da velikogorički taksisti nisu naši članovi jer odlukom Skupštine ne možemo voziti na području drugog grada. Klijenta možemo dovesti do Zračne luke Zagreb, ali ne smijemo na tom području uzeti novog klijenta i voziti ga - kaže Emir Pašalić iz Udruženja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00