BIJAH DOK SE SMIJAH

Ozbiljan klub u kojem se trenira smijeh

Danijela Vidaković položila je seminar joge smijeha u Finskoj te otvorila Klub smijeha gdje se građani besplatno smiju

ZAGREB - Ime mi je Jelena i priznajem da se nisam... tako sam započela svoju mračnu ispovijest sjedeći u polumračnoj prostoriji Mjesne samouprave Eugen Kvaternik u Zvonimirovoj 68, okružena sa šest nepoznatih ljudi, koji su me promatrali kao da se nalazim u klubu liječenih alkoholičara, čekajući priznanje jesam li posrnula u alkohol. ... smijala tjedan dana, dovršila sam rečenicu nakon male stanke, shvativši kako su oko mene obični građani različite dobi, s istim ‘tegobama’ kao i ja - obožavaju se smijati, ali im to sve rjeđe uspijeva. U jedinom sam Klubu smijeha u Zagrebu, koji vodi Danijela Vidaković.

Seminar joge smijeha

- Osnovna je koncepcija treninga smijeh bez razloga. Kroz igru, smijeh, pjevanje i ples tragat ćemo za skrivenim radostima - kaže Danijela, koja je u Finskoj položila seminar joge smijeha te, po uzoru na mnoge gradove u svijetu, otvorila klub u kojem se svakog petka od 17.30 sati građani mogu besplatno smijati. Početna nelagoda ubrzo je nestala: što smo se više kreveljili, smijući se bez posebnog povoda, te trčkarali prostorijom, hinjeni smijeh postao je onaj pravi, iz srca.

S lijeve strane bila mi je 30-godišnja Katarina, koja se nije prestala smijati, a s desne gospođa srednje dobi. Na treningu je bila i umirovljenica, koja se također smijala do suza. U jednom je trenutku ušao i 75-godišnji Blažo Mašanović. Začudivši se što sjedimo na podu, plješćemo i glupiramo se poput djece, zapitao se je li stigao na pravu adresu. Iako duhoviti umirovljenik nije vježbao s nama, dijeleći savjete i šaleći se o tome kako traži snahu, sve nas je nasmijao.

- Koliko vam je godina? - pitam ga.

- Više nego manje. A tebi ?- odgovara protupitanjem, kombinirajući bih li po godinama bila pogodna za njegova sina.

Druženje i meditacija

- Došao je kao naručen. Danijela, jesi li ga ti pozvala? - pita 30-godišnja Katarina Vukadin, koja se nije prestajala ceriti svih 45 minuta sastanka.

I Petra Pokrovac, 28-godišnja dramska pedagoginja, bila je oduševljena idejom Kluba smijeha.

- Razmišljala sam o tome kako se dugo nisam smijala, a inače sam osoba koju je lako nasmijati. Na treningu je sve bilo prirodno, nije bilo lažne ozbiljnosti, pratili smo vanjske podražaje i osluškivali unutarnje impulse. Igrali smo se 45 minuta. Iskreno sam se i od srca smijala - kaže Petra.

Ideja joge smijeha potekla je od doktora Madana Katariana, indijskog liječnika, koji je 1995. zapazio kako se njegovi pacijenti bolje oporavljaju kad su dobre volje. U svijetu postoji osam tisuća klubova smijeha u kojima se svi smiju besplatno.

- Klub smijeha prekrasna je ideja. Riječ je o druženju, meditaciji, upoznavanju, vježbanju disanja i smijeha. Kod nas nema razlike između pravog i lažnog smijeha - kaže Danijela Vidaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:57