KOSNICA

Kosnica: ‘Napustite svoj dom u roku od osam dana’

U Gradu pak tvrde kako nije riječ o roku od osam dana i podsjećaju da su korisnici prenoćišta u Kosnici taj objekt trebali napustiti 1. siječnja 2010.
 Dragan Matić/CROPIX

- Da nemam djece, u Savu bih se bacila! Samo mi se zbog njih ostaje na životu. Obiteljska nam je kuća na Borovju izgorjela, a sada mene i moju obitelj tjeraju iz ovog doma. Grozno se osjećam, ne znam što učiniti... - počinje svoju ispovijest Branka Hržnjak, dok skriva suze koje klize niz njeno lice iskrivljeno od bola. U skromnoj, ali urednoj sobici u paviljonu F gradskog prenoćišta u Kosnici sa zebnjom čeka sutrašnji dan i neizvjesnu sudbinu svoje peteročlane obitelj. Pokušava se svladati pred sinom Karlom, koji upravo danas slavi 16. rođendan.

Nezaposleni branitelji

Prije tjedan dana pozvana je u zgradu Poglavarstva gdje je zajedno s još četiri obitelji obaviještena kako do 14. travnja mora napustiti prenoćište jer Grad ondje useljava Crveni križ i beskućnike. Stanari prenoćišta ogorčeni su rokom od samo osam dana za iseljenje.

- A što sam ja, ako ne beskućnik? Suprug i ja smo branitelji, prijavljeni smo na burzu rada, no posla nema. S nama je na burzi i najstariji sin, dok dva mlađa sina pohađaju školu. Primamo 1100 kuna opskrbnine branitelja i 600 kuna dječjeg doplatka. Kako da s tim novcem plaćam podstanarstvo - pita se Branka.

U Gradu pak tvrde da nije riječ o roku od osam dana, već upozoravaju na to da su korisnici prenoćište u Kosnici trebali napustiti prvog dana 2010.

- U taj će paviljon uskoro useliti Crveni križ i oni moraju napustiti taj objekt.

O tome smo obavijestili nadležne institucije, a svi korisnici, neovisno o tome jesu li branitelji ili socijalni slučajevi, neka se jave njima - rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu.

U sobi do obitelji Hržnjak živi obitelj Posavec. Javnost ih je upoznala prije 18 mjeseci, kad su nekoliko dana boravili na klupama u parku na Radničkoj cesti jer više nisu mogli plaćati podstanarstvo. Tada ih je, kažu, posjetio i gradonačelnik Bandić, koji im je obećao smještaj.

- Iz ove sobe nemamo kamo i mi Kosnicu nećemo napustiti svojevoljno - rekli su zatvarajući vrata na kojima osvježivač zraka s likom gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:44