PROHIBICIJA

Državni inspektori zabranili točenje alkohola u Medici

 Marko Miščević/CROPIX

Državni inspektori posjetili su prošli tjedan bivšu tvornicu lijekova Medika u Pierottijevoj ulici i kaznili Autonomni kulturni centar s 2500 kuna jer kao udruga koja djeluje u gradskim prostorima nisu smjeli prodavati alkohol.

Nekome su smetnja?

Ako se Centar ne bude pridržavao pravila, prijeti im brisanje iz registra udruga i izbacivanje iz prostora. Popularno okupljalište mladih i jedini legalni skvot u gradu lani je dan na upravljanje Centru. Napušteni je tvornički kompleks na atraktivnoj lokaciji, a u budućnosti bi ondje trebao biti kongresni centar. Ova udruga zasigurno nije jedina u gradu koja je prodavala alkoholna pića na šanku, pa njihovo vodstvo smatra da ih je prijavio netko kome su očita smetnja.

- Prodajom alkohola pokrivali smo troškove hladnog pogona jer nam Grad daje novac samo za programe i projekte, a sada ne znam kako ćemo plaćati režije i najam. Očito nekome smetamo i vrši se pritisak da izađemo iz prostora - kaže Sanja Burlović iz Medike.

Moraju registrirati obrt

Medika bi se, prema riječima Zdravka Čokića, predsjednika Povjerenstva za kontrolu korištenja gradske imovine, trebala registrirati kao obrt ili trgovačko društvo.

- Postupali su protuzakonito jer se udruge ne smiju baviti ugostiteljstvom. Da bi se registrirali za tu djelatnost, moraju zadovoljavati minimalne tehničke uvjete, imati uređen sanitarni čvor, ventilacijski sustav... - objasnio je Čokić.

A upravo u tome i jest problem jer Grad je obećao financirati uređenje zahoda, ali obećanje nije ispunio.

- Kažu da je to veći projekt i da za to sada nema novca. Neka nam oni pokriju troškove materijala i mi ćemo sami napraviti zahode - ističe Burlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:38