INICIJATIVA U ZAGREBU

'GRADIMO GROBLJE ZA LJUBIMCE. ALI PRVO NAM TREBA 15 MILIJUNA KUNA' U Dumovcu se planira krematorij za životinje

- Našeg smo psa Rikija ilegalno zakopali na Sljemenu. Padao je mrak i sjećam se da je bilo teško kopati grob.

Svjesno krše zakon

Uz to smo i plakali jer je Riki punih 14 godina bio s nama. On nije bio životinja, nego član obitelji i nismo ga mogi ostaviti veterinarima - kaže jedan mladi bračni par koji je odlučio svojeg ljubimca pokopati, umjesto da ga predaju veterinaru koji bi ga posao na spaljivanje. Pas nije bio zaražen, ali im je rečeno da se životinja ipak ne smije nigdje pokopati. Odlučili su prekršiti zakon. Oni nisu jedini. Jedna je gospođa sve svoje ljubimce pokopala u dvorištu, a na grobu svakog od njih posadila je drugo cvijeće. Njezin je prijatelj zakopao psa u blizini kuće, ali ga je susjed prijavio, pa je pas otkopan i vlasnik je platio kaznu. Svi ovi slučajevi predstavljaju kršenje zakona, a posljedica su činjenice da u našoj zemlji ne postoji groblje za kućne ljubimce. Jedino koje postoji, ono u Rijeci, ne vrši pokope od 2001. godine, a u Zagreb, unatoč najavi prije osam godina, još nema groblja.

Kupuju zemlju

Spominjao se cijeli niz mogućih lokacija ali od toga nije bilo ništa. Samo u Zagrebu ima oko 50 tisuća pasa, a tome treba dodati brojne mačke, zamorce i egzotične životinje. Nešto više od polovine završi na spaljivanju u kafileriji, no što je s ostatkom?

U Gradskom uredu za poljoprivredu tvrde da će problem uskoro biti riješen. Potrebno im je, tvrde, 15-ak mjeseci i 15 milijuna kuna. Trenutno su u fazi potpisivanja kupoprodajnog ugovora s državom koja je vlasnik zemljišta.

- Gradit će se neposredno uz Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, a u planu je i krematorijsko groblje jer zakonski nije dopušteno zakapanje lešina. Planirane su 2382 kasete, a u svaku je moguće smjestiti četiri urne - objašnjava pročelnik Emil Tuk.

Veterinari suosjećaju s vlasnicima, ali ništa ne mogu učiniti jer je zakon nesmiljen. Pokop je dopušten isključivo ako je 500 metara udaljen od naseljenog mjesta, a drugdje je zabranjen jer se nikad ne zna gdje se nalazi sliv prema podzemnim vodama.

- Više od pola vlasnika uspavanih životinja šalje svoje ljubimce na spaljivanje s drugim životinjama. Bilo bi idealno da se one kod nas mogu kremirati kako je to uobičajeno u Njemačkoj i Austriji.

Traže tijelo natrag

Jedna kolegica je svoju životinju tamo odvezla na eutanaziju i kremiranje, što ju je koštalo tisuću eura, ali je dobila urnu i ima je uza se. Ljudi se vežu za životinje i to treba poštovati - kaže veterinarka Silvija Rakočević.

Dodala je kako se veterinarima često događa da nakon eutanazije životinje vlasnici tijelo zatraže i odnesu. Ti ljubimci obično se zakapaju u dvorištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:41