NOVI BIZNIS U SAMOBORU

'VLASNICI SU NAM ZAHVALNI, SAD SU I KOD NAS MOGUĆI PRISTOJNI OPROŠTAJI' Otvoren prvi krematorij za ljubimce

Za individualno kremiranje hrčka platit ćete 350 kuna, dok ćete za velikog psa izdvojiti čak 1280 kuna
 Neja Markičević/CROPIX

Svi koji su teška srca predali svog uginulog kućnog ljubimca veterinaru da ga pošalje u kafileriju ili se odlučili ilegalno zakopati ljubimca, ubuduće imaju mogućnost dostojanstveno se (i legalno) oprostiti od svog najboljeg prijatelja. U Samoboru je prije mjesec dana s radom počela tvrtka Pet Memo, koja nudi kremaciju kućnih ljubimaca. Bez obzira na to je li riječ o zlatnoj ribici, hrčku, mački ili psu velike pasmine, kažu u Pet Memu, oni će učiniti sve da vlasniku olakšaju gubitak.

Vlasnici kućnih ljubimaca u našoj zemlji već odavno su zaslužili pravo da odaberu dostojanstvo i empatiju u trenutku kad njihov ljubimac ugine. Do sada nije bilo legalne mogućnosti da se ljubimac kremira, pošto prijenos životinje u neku od zemalja regije nije bio zakonski reguliran. Mnogima je teško životinju predati veterinaru, jer znaju da će biti poslana u kafileriju, i da će se nakon toga od nje dobiti prerađevine koje se upotrebljavaju u raznim industrijama - kaže voditeljica ureda Korana Szabo.

Nismo kafilerija

Nakon što životinja ugine, radnici Pet Mema osigurat će preuzimanje posmrtnih ostataka i prijevoz do njihova krematorija, bez obzira nalazi li se životinja u kući ili kod veterinara. Vlasnicima se nudi mogućnost posebnog i grupnog kremiranja. Nakon individualnog, koje košta dvostruko više, moguće je preuzeti pepeo ljubimca. Pepeo se isporučuje u urni čija je cijena uključena u trošak kremiranja, ali se može kupiti i neka druga.

Većina naših klijenta odlučuje se za individualno kremiranje. Što se dodatnih urni tiče, cijena ovisi o materijalu. Mogu biti rađene od keramike, kamena, mramora, metala, pa sve do urni od soli ili pijeska. Cijene se kreću od 200 do 800 kuna, ali mogu doseći i iznose od nekoliko tisuća kuna, ovisno o želji vlasnika - objašnjava Korana.

Međunarodni kodeks

Urnu s pepelom ne dobivaju vlasnici koji se odlučuju na grupno kremiranje, kada se njihov ljubimac kremira s još dvije ili tri druge životinje. No, uvjeravaju nas u Pet Memu, životinje se tada kremiraju dostojanstveno i postupak nimalo ne nalikuje onome u kafileriji. Pet Memo je član IAOPCC-a, Međunarodnog udruženja krematorija i groblja za kućne ljubimce. Od njih su preuzeli i etički kodeks, a kažu da su svi njihovi radnici zaljubljenici u životinje, koji razumiju kako se vlasnici osjećaju nakon gubitka životinje i koji će učiniti sve da im olakšaju gubitak.

Planiramo otvoriti groblje, na kojem bi vlasnici mogli položiti urne kremiranih životinja. Nadam se da bi ono moglo biti otvoreno već krajem ove godine. Radimo i radit ćemo sve što možemo da vlasnicima olakšamo teške trenuke - objašnjava Korana.

Dodaje da su u proteklih mjesec dana zatrpani brojnim pitanjima o svojim uslugama, a vrlo im je važna i činjenica da ih, osim vlasnika, podržavaju i veterinari.

U Hrvatskoj 2 milijuna kućnih ljubimaca

O kojem je broju kućnih ljubimaca u Hrvatskoj riječ? Naši sugovornici nisu se željeli baviti tim spekulacijama. Slobodne procjene govore da u Hrvatskoj ima dva milijuna kućnih mezimaca. Riječ je o najrazličitijim vrstama, od uobičajenih poput zlatnih ribica, papiga, pasa i mačaka, do nešto bizarnijih, primjerice zmija. Do točnog broja pasa kao kućnih ljubimaca malo se teže dolazi. Siguran je samo podatak je da u Hrvatskoj trenutačno 350.000 čipiranih pasa, a veterinari kažu da je prema njihovoj procjeni još namjenje 200.000 nečipiranih pasa različitih pasmina. Samo u Zagrebu živi oko 50.000 čipiranih pasa.

Grupno kremiranje

260 kn - za male ljubimce, poput hrčka i papige

350 kn - za kuniće, mačke te pse do 10 kilograma

490 kn - za one između 10 i 30 kg

620 kn - za kremiranje velikih pasa

740 kn - za najveće pasmine

Individualno kremiranje

350 kn - za male ljubimce

620 kn - za kunića, mačku ili psa do 10 kilograma

760 kn - za životinje srednje veličine

980 kn - za kremiranje velikog psa

1280 kn - za najveću pasminu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 13:46