BITKA ZA ZAGREB

BANDIĆ NA LISTI IMA ČAK 26 ŽENA U izborni rat protiv Ostojića kreće okružen damama

Ekonomistica Sandra Švaljek natječe se za dogradonačelnicu
 Damjan Tadić/CROPIX

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u lov na svoj peti mandat na čelu metropole krenut će u društvu brojnih novih lica, a njegovi su najjači aduti ugledni ekonomski i kulturni djelatnici, znanstvenici, poduzetnici i liječnici.

Među njima se osobito ističu dame koje iza sebe imaju zavidne karijere i čiji je rad prepoznat u javnosti.

Dvije zamjenice

Kako je Jutarnji ekskluzivno doznao, Bandić je i za dva zamjenika odlučio imenovati upravo dame - Vesnu Kusin, povjesničarku umjetnosti i bivšu ravnateljicu Galerije Klovićevi dvori, te dr. sc. Sandru Švaljek, bivšu ravnateljicu Ekonomskog instituta i jednu od najuglednijih hrvatskih ekonomskih analitičarki.

Uz zamjenice, koje su već određene, Bandić dovršava i listu za Gradsku skupštinu koja mora biti predana danas. Skriva je do zadnjeg časa i o njoj ne govori ni najbližim suradnicima. Samim imenovanjem dviju zamjenica postaje jasno i da sadašnja dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, osvoji li Bandić izbore, više neće obnašati tu funkciju. Doznajemo, bit će na listi za Skupštinu. Bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina možda je najveće iznenađenje, a borit će se na Bandićevoj listi za ulazak u Gradsku skupštinu. Ciničnije u Bandićevim krugovima osobito raduje činjenica što je riječ o ministrici kojoj je zamjenik bio Rajko Ostojić, sadašnji ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za gradonačelnika.

Među poznatijim damama na Bandićevoj listi i najjačim adutima, doznajemo, bit će još i Vida Demarin, najpoznatija hrvatska neurologinja i članica HAZU.

Podrška muškaraca

Od 51 zastupnika na Bandićevoj listi, doznajemo, moglo bi biti čak 26 dama! Naravno, na izborima će imati i podršku brojnih muških kolega, a među najistaknutije svrstava se Davor Štern i Damir Jurinović, poznati liječnik i bivši dugogodišnji ravnatelj Poliklinike Nemetova, te mnogi drugi.

- Želimo staviti naglasak i na prava umirovljenika, obrtnika i branitelja pa će i oni imati svoje predstavnike na Bandićevoj listi - otkrio je naš sugovornik.

7 ključnih dama za Bandićev 5. mandat

Od 26 žena koje je Milan Bandić stavio na svoju izbornu listu, 7 ih ima doista impresivan životni put. Donosimo vam njihove biografije.

1. Vesna Kusin

Povjesničarka umjetnosti s pozicije urednice kulture u Vjesniku, gdje je bila poznata po svojim beskompromisnim tekstovima, otišla je na mjesto ravnateljice Klovićevih dvora. Tamo je imala dva mandata, izuzetno uspješnih osam godina.

2. Ana Stavljenić Rukavina

Jedina je žena koja je bila na čelu Ministarstva zdravstva. Njezin mandat u Vladi Ivice Račana, započet u listopadu 2001. godine, završio je ostavkom u studenom 2002. godine nakon afere Baxter. Zamjenik u Ministarstvu bio joj je Rajko Ostojić.

3. Sandra Švaljek

Viša znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu u proteklih osam godina bila je ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta. Ujedno je članica Savjeta HNB-a od 2000. godine, a bila je i u Ekonomskom savjetu bivših vlada HDZ-a.

4. Sandra Perković

Najbolja hrvatska sportašica u 2012. godini prema dva najrelevantnija izbora, Sportskih novosti i HOO-a. Titulu je zaslužila osvojivši olimpijsko zlato u bacanju diska i obranivši naslov europske prvakinje.

5. Vida Demarin

Prof. dr. sc. Vida Demarin najpoznatija je hrvatska neurologinja koja je veći dio svog staža provela u KBC Sestre milosrdnice, gdje je bila predstojnica Klinike za neurologiju. Jedna je od osnivača Hrvatskog neurološkog društva HLZ.

6. Kostadinka Velkovska

Kazališna i televizijska glumica koja je od 1975. godine stalna članica ansambla kazališta Kerempuh. Kao glazbenica posebno se bavi šansonom te nastupa na glazbenim festivalima i održava samostalne i zajedničke koncerte.

7. Sandra Bagarić

Operetna je pjevačica i jedan od zaštitnih znakova kazališta Komedija. U karijeri se okušala i u drugim poslovima te je tako, među ostalim, bila voditeljica različitih manifestacija i televizijskih emisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35