EKSKLUZIVNO IZ LONDONA

William i Kate: Tu su išli u školu i razmjenjivali prve poljupce

 AP

ZAGREB - Od trenutka kada je princ William početkom tjedna objavio svoje zaruke s dugogodišnjom djevojkom Kate Middleton, u Kraljevstvu se ne prestaje govoriti o vjenčanju slavnog para najavljenom za proljeće ili ljeto iduće godine. Nikada ranije nisam pomislila da Londončani toliko mare za sudbinu svoga prijestolonasljednika.

I nikada nisam vjerovala da su mu toliko privrženi. Kada se spomenu princ William i Kate, pardon - buduća kraljica Catherine - svima se pojavi smiješak na licu. Ni traga engleskom cinizmu.

Sami počeci romanse

Zaputila sam se istražiti same početke njihove romanse. St Andrews je gradić udaljen od Edinburgha dva sata vožnje. Putovanje kroz zelene brežuljke dovodi nas u središte “maloga grada s velikom poviješću”, kako navode u brošuri. Doista, da nema toliko trgovina, restorana i Starbucksa osjećala bih se kao da sam na setu filma o srednjem vijeku. St Andrews živi za i od studenata istoimenog sveučilišta, i to već gotovo 600 godina.

U prijevodu, omiljeni edukacijski odabir za omladinu svjetske elite. Svugdje su oko mene. Iako neobavezno odjeveni u sportske majice s kapuljačom i logotipom sveučilišta, odaju ih detalji - tu i tamo na nečijoj ruci zabljesne prsten koji pokazuje aristokratski stalež, a pokoja mlada djevojka neobavezno iz ruksaka izvadi Louis Vuitton novčanik s ugraviranim obiteljskim inicijalima.

Bogati Amerikanci

Među njima mnogo je Amerikanaca koji svojim plavim uvojcima i sakoima od tvida izgledaju poput modela u reklamama za Ralph Lauren.

Kada je 2001. princ William, stariji sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane, upisao sveučilište St Andrews, britanska javnost bila je nemalo iznenađena. Gotovo svi njegovi prethodnici studirali su na Oxfordu i Cambridgeu. Iako St Andrews ne zaostaje kvalitetom, malo njih je vjerovalo da će prinčev odabir biti pomalo izolirani kampus u Škotskoj.

Očekivano, za kraljevskim brucošem u maleni gradić St Andrews došle su stotine novinara. Vidjeti princa kako šeće kampusom bilo je neprocjenjivo, izgledao je kao sasvim običan student.

Donekle. Ipak ga je na fakultet dopratio njegov otac, budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva te budne oči straže.

Profesor budućeg kralja

Srećom, odsjek za povijest umjetnosti na kojem su studirali princ William i Kate Middleton (William je kasnije prešao na studij zemljopisa) je neobično tih. Studenti su na predavanjima, a recepcioneri na ručku. Zato se uspijevam nezamijećeno ušuljati u ured jednog profesora.

“Što da vam kažem o Williamu i Kate?! Svima nam je drago. To je jedna divna priča, sve je u njoj lijepo, ništa nije pošlo krivo...”, govori mi profesor Ian Carradice koji vodi predmet Muzeji i galerije.

Nije siguran bi li trebao razgovarati sa mnom, ali nastavljam neobavezno čavrljanje pa ipak saznajem neke detalje. Koliko god su se trudili biti nepristrani, niti profesorima nije bilo svjedeno predavati budućem kralju.

“Mi smo ovdje navikli na studente s titulama. Ipak - radilo se o princu Williamu. Recimo to ovako - predavanja su tekla normalno, ali vjerujem da je svatko od nas bio svjestan prinčeve prisutnosti”, priznaje profesor Carradice. Voditi uobičajena predavanja, kaže, nije bilo problem.

Princ je predavanja pohađao bez pratnje čuvara. “Vjerujem da su bili povezani nekom tehnologijom i da se princ našao u opasnosti, sigurno bi se pojavili u tren, ali odrađen je odličan posao.

Studenti i profesori niti u jednom trenutku nisu osjećali nelagodu zbog straže jer ih jednostavno nismo vidjeli”, dodaje. Princ se ponašao poput svakog studenta, tvrdi profesor, a anonimni sustav ocjenjivanja osiguravao je nemogućnost bilo kakve sumnje u pristranost.

Uski hodnici s oglasnim pločama toliko su obični da je teško zamisliti da je njima svakodnevno prolazio najpoznatiji mladi monarh na svijetu.

Da se vratim na priču o romansi Williama i Kate. Jedan bliski Williamov prijatelj odao je da je princ ugledao svoju buduću princezu za doručkom u rezidencijalnoj zgradi gdje su oboje živjeli.

To je moglo izgledati ovako nekako: princ čavrlja sa svojim prijateljima za doručkom. Prolazi vitka brineta i upućuje mu zanosan pogled. Za njega više ništa nije isto.

Neki zlobnici ne mogu a da ne istaknu da je vrlo neobična podudarnost da je Kate odabrala isti studij i rezidencijalnu halu kao mladi princ. Dodaju da je odmalena govorila kako želi biti kraljica i na zidovima svoje sobe u srednjoj školi lijepila postere princa Williama.

Dečki iz generacije tvrde da je slovila kao “pravi komad” među stanovnicima rezidencijalne zgrade St Salvator’s prema kojoj su nosili nadimak Sallies.

Osvojila ga na reviji

I tu sam uspjela proviriti, nagovorivši zbunjenog kineskog studenta da mi omogući ulaz svojom karticom. Stojeći usred prostranog predvorja u svojoj romansiranoj mašti vidim Williama i Kate kako se pogledavaju u prolazu.

Kako li se je osjećala mlada Kate kada joj je princ William uputio prvi osmjeh?! I je li pomislila da bi to mogla biti prva stepenica prema zamisli o kojoj su mnoge djevojke maštale - biti Williamova djevojka?

William i Kate postali su prijatelji i na drugoj su se godini s još nekoliko prijatelja smjestili u stanu u središtu grada. Neko se vrijeme mislilo da su samo prijatelji, no uskoro je postalo jasno da su par.

Govorka se da je tome pridonio Katein nastup na studentskoj humanitarnoj reviji. Naime, prošetala je pistom u haljini koja više otkriva nego skriva, što se očito posebno svidjelo mladom princu.

Romanse na St Andrewsu nisu rijetkost. Izolirani kampus idealno je mjesto da se steknu duboki prijateljski odnosi koji često, čak vrlo često, postanu nešto više. Jedan od deset studenata St Andrewsa završi u braku s jednim od studenata svoje generacije. Očito je upalilo i za najpoznatijeg ženika na svijetu.

Nije se uopće isticao

Adresu Hope 13 a nije bilo teško pronaći jer je u samom centru gradića. Upravo su tu živjeli, i vjerojatno počeli vezu, Will i Kate. Kuća izgleda jednako kao i svaka kuća u susjedstvu. Stojeći ispred ulaza razmišljam samo o jednome - želim ući. Ako spomenem da sam novinarka, otjerat će me.

Svima u St Andrewsu je dosta novinara. Sretna slučajnost je to da je jedan od dva stana u kući na prodaju. Zovem agenciju i pojašnjavam: na poslovnom sam putu i gledam stanove za šefa, mogu li mi hitno pokazati stan? Elegantna gospođa Lynn mi pokazuje prostrane prostorije velikog stana.

“Treba ga preurediti, ali ovo može biti divan stan”, govori mi, a ja mucam da je šest soba možda ipak malo previše.

“Ali, ovo je odlična prilika”, uvjerava me. Kasnije saznajem da se stan prodaje “u cjenovnoj kategoriji iznad 500.000 funti”, što god to značilo. “Kakav je kvart, je li siguran”, pitam, nadajući se da ću biti korak bliže pravom razlogu svoga dolaska.

“Vrlo, ovo je jedna od najboljih lokacija u gradu”, odgovara mi.

“Moj šef traži miran stan, tko su susjedi? Mislim, ako su studenti, jesu li bučni”, pitam. Kako prozirno. Ali - bingo!

“Ma to su vam sve fini mladi ljudi, u stanu iznad živio je princ William s Kate Middleton”, odgovara mi gospođa Lynn. Trudim se djelovati nezainteresirano, što je ohrabruje da mi kaže nešto više o svojim bivšim susjedima.

“Williama sam viđala skoro svaki dan. Ponašao se kao svaki običan student, ni sa čim se nije isticao. Vozio bi bicikl sa šiltericom na glavi, odlazio u trgovinu... Nitko nije obraćao pozornost na njega. Mi u St Andrewsu navikli smo na slavne ličnosti.

Nikome ne pada na pamet da ih promatra ili zaustavlja. Ispred kuće bi stajao stražar i to je jedino što je bilo drugačije”, opisuje. Kao strastvena igračica golfa, jer St Andrews je meka za golfere, Lynn se sjeća da je jednom vidjela Williama kako podučava Kate igrati golf. Neke je trikove pokazao i njenom sinu.

Izlazio u pubove i klubove

Vođena opisom “običnog” princa odlazim u pub West Port u neposrednoj blizini stana koji, by the way, “nije odgovarao ukusu šefa”, tako da je još uvijek na tržištu za sve zainteresirane (detalji poznati redakciji).

Saznajem da su William i Kate često ručali u West Portu. Naručujem običan studentski meni, daily special, jer to je vjerojatno, u svom nastojanju da se uklopi, ručao i princ. Integralna bageta s mozzarellom, rajčicom i svježim bazilikom, prilog: salata i vrećica čipsa. Sve zajedno, s bočicom Coca-Cole, pet funti (pedesetak kuna). Ne mogu a da ne pitam konobare sjećaju li se kraljevskog para.

Gledaju me u čudu jer je prošlo puno godina, nijedan konobar nije tada radio. Isti, samo malo grublji odgovor dobivam u baru Ma Bells uz obalu, gdje su Will i Kate provodili mnoge noći.

“Nemamo komentara”, govore mi.

Jedan od razloga zbog čega je kraljevsko vjenčanje toliki hit u britanskim medijima je i sociološki aspekt cijele priče.

U povijesti monarhije vrlo je rijetko da budući kralj za svoju družicu odabere djevojku koja nije iz aristokratskog staleža. Suprotno tradiciji, Kate je kći stjuardese i pilota koji su se obogatili online prodajom potrepština za partije.

Ipak, ideja o savršenom tronu nemalo se uzdrmala tragičnom sudbinom Lady Di i otvorila vrata novom poimanju kraljevske obitelji. Princ William je to nazvao “učenje na greškama”, a neki od najcjenjenijih novinara najavili su da je vrijeme za novo poglavlje Ujedinjenog Kraljevstva. Svi vole Williama i Kate.

Činjenica da su buduću kraljicu još neki dan nazivali pogrdnim nadimkom Waity Katie jer je na Williamovo sudbonosno pitanje čekala gotovo čitavo desetljeće, pale su u vodu. S prstenom Williamove majke na ruci, Kate je pobijedila.

“Ne možemo sa sigurnošću znati hoće li Kate biti dobra princeza i kasnije kraljica. Činjenica da je iz obične obitelji znači da je upoznata sa životom običnih ljudi. Za razliku od većine aristokrata, ona je kupovala u Tescu (lanac jeftinih supermarketa op. a.) i vozila se autobusom. Kraljevska obitelj treba reality check i ona će sigurno pridonijeti tome da se William spusti na zemlju i razumije kako živi njegov narod”, za Jutarnji list komentira Robert Jobson, kraljevski dopisnik tabloida News of the World. Očekujem dozu cinizma i pokoji trač. Ipak se radi o pripadniku skupine ozloglašenih novinara jednog od najsočnijih britanskih tabloida.

Cijelu integralnu verziju pročitajte u današnjem broju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:47