NEMORALNA PONUDA?

'TE PRIČE O MOM KRIMINALU ME NE ZANIMAJU. BLIŽI SE DAN KAD ĆU DOĆI I KUPITI HAJDUK' Poduzetnik Tomas

Australski poduzetnik s boksačkom prošlošću i sumnjivim vezama u tamošnjem podzemlju tvrdi kako iza njegove namjere da kupi splitski klub stoji želja za povratkom u domovinu: My darling Alan, ne zna naš narod što ima tamo gore...

My darling Alan, ne zna naš narod šta ima tamo gore, back home i kakvo je to bogatstvo koje nam je dragi Bog dao. Ja sam imao tu sriću da sam prošao cili svit, ali nigdi nisam vidija takvu lipotu kao šta san je vidija na tom pedlju naše zemlje Dalmacije i Hrvatske - govori mi Matt Tomas , 42-godišnji Hrvat iz Australije koji se odnedavno našao u žiži interesa hrvatske javnosti, otkako je objavio da želi kupiti Hajduk pa mu se sad telefon užario od poziva iz Hrvatske.

Mister Matt uzvratio mi je telefonski poziv u četvrtak kasno u noći. Ovdje kod nas u Splitu već je bilo skoro jedan sat poslije ponoći dok je tamo dolje kod njega u Melbourneu bilo devet sati i taman je započinjao radni dan.

Nekoliko sati prije te sparne srpanjske večeri Hajduk je igrao pred praznim tribinama Poljuda svoju utakmicu kvalifikacija za Europsku ligu protiv makedonskog predstavnika Turnova. Završilo je s pobjedom Splićana 2-1 i ta je vijest baš razveselila Tomasa. Nije gledao televizijski prijenos. Bilo je to u ranu zoru u Melbourneu. Kaže mi da je to baš nezgodno vrijeme za njega jer je okupiran poslovnim obvezama od jutra do kasne večeri.

- All right, Mate, pobijedili smo. To je dobro. Važno je da Hajduk pobjeđuje da bismo imali dobru atmosferu. Čujem da ti mladići dobro rade i to uvijek mora dati rezultat. Drago mi je što u Hajduku stvari napreduju. Vjerujte mi, to je klub koji ima sjajnu budućnost - zaneseno mi priča Tomas.

Matt Tomas, biznismen iz Melbournea, zapravo je Mate Tomaš, Hrvat rođen “down-under” 1971. godine, a njegovi preci vuku korijene iz Krila Jesenice, mjesta uz Jadransku magistralu pokraj Omiša, glasovitog po pomorskoj tradiciji.

Pomorska tradicija

Ta je pomorska tradicija ovjekovječila Kriljane i na filmskom platnu jer je poslužila kao inspiracija za film i televizijsku seriju “Kapetan Mikula Mali” koja je prikazivala zgode dvanaestogodišnjaka koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata trabakulom prebacivao izbjeglice na slobodne otoke. Poznato je da je Mikula Mali ekraniziran po želji Josipa Broza Tita, i to na temelju stvarne životne priče Frane Tomaša iz Krila Jesenice.

Tradicija je to od više stotina godina. U stara vremena Kriljani su svojim trabakulima vozili vino s Korčule, Visa, iz Rogoznice, Primoštena sve do Trsta, poslije Drugog svjetskog rata kopali su i vozili pijesak s ušća Cetine i Neretve, a otkad je stigao turizam preorijentirali su se na turističke jedrenjake.

Nema na svijetu mjesta kao što je Krilo Jesenice jer tamo svaka kuća ima barem jedan brod. Sve sami brodovlasnici. Spretan je to i vrijedan narod koji živi od svog rada i tradicije. Krilo Jesenice broji možda tisuću duša, a imaju stotinjak brodova, velikih pravih, drvenih jedrenjaka, ali i ovih modernih, novih novcatih.

Za razliku od svojih Kriljana koji su u biznisu s brodovima, Matt Tomas alias Mate Tomaš bogatstvo je u Australiji stvorio na dizalicama. Njegova firma zove se Elite Cranes, bavi se građevinarstvom, iako je poslove proširio i na druge sfere investirajući u naftni biznis, rudnike i slično.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:30