CIJELA ISTINA

HAJDUK PLANIRA KUPITI AUSTRALSKI TONY SOPRANO IZ KRILA JESENICE Kontroverzni poduzetnik Matt Tomaš u pohodu na splitski Poljud

Novac je Tomaš zaradio u građevinarstvu s tvrtkom koju vodi s Mickom Gattom, bivšim boksačem, no, tvrde oni koji ga znaju, tvrtka je u problemima, a Tomasovu snagu vide više u ‘skupljanju sponzora nego u milijardama’

Poduzetnik Matt Tomaš, Australac hrvatskog podrijetla koji želi uložiti u Hajduk , kao sponzor ili dioničar, suvlasnik je tvrtke s dizalicama u Melbourneu, Elite Cranea, a partner mu je bivši talijanski boksač Mick Gatto, kojeg se povezuje s mafijaškim podzemljem u Melbourneu.

Gatto se čak spominje i u televizijskoj mini seriji “Underbelly” koja se temelji na istinitim događajima - ratovima mafijaških bandi na ulicama Melbournea između 1995. do 2004. Scenarij za tu seriju nastao je u suradnji s bivšim policajcima.

Biznis u likividaciji

Poslovnu suradnju Matt Tomaš je s Gattom započeo 2003., kad su osnovali tvrtku Elite Crane, kako se navodi na njihovoj službenoj internet stranici.

Njihova se tvrtka na toj istoj stranici hvali da je posao počela s dizalicama za terete od 30 tona, a sad ih imaju 20 koje rade s teretima od dvije pa sve do 300 tona.

No zanimljivo je da je lani biznis Tomaša i njegova partnera Gatta zapao u probleme. Jedna od tri kompanije u vlasništvu Micka Gatta likvidirana je prošle godine zbog milijunskog poreznog duga.

Tvrtka Elite Dogman&Ri -ggers likvidirana je zbog duga, a Gatto je po medijima tada prozivao banke da su ga izdale jer mu nisu izašle u susret s kreditom kad je trebalo platiti poreze te da je zato jedna od njegovih kompanija likvidirana.

- Natezali su nas osam mjeseci i u zadnji čas su nam rekli da nam ne žele posuditi novac za porez - izjavio je tada Gatto za australski Herald Sun.

Nije imao drugog izlaza, izjavio je, nego ugasiti kompaniju Elite Dogman&Riggers, koja je zapošljavala ljude koji rade s njegovim dizalicama.

Tada je najavio da očekuje da će 60 radnika iz te komapnije prebaciti u druge dvije tvrtke: Elite Cranes and Elite Crane Services.

No pola godine kasnije The Sydney Morning Herald objavio je priču pod naslovom “Gatto otpušta radnike”, a u članku se navodi da je Gatto otpustio 20 radnika iz tvrtke Elite Crane, koju posjeduje zajedno s Tomašom.

Gatto je tada demantirao da je njegov biznis u problemima iako su mediji već dulje to nagađali.

- Imamo nekih probema s porezima, ali stojimo dobro. Mi smo OK, samo se i dalje borimo - izjavio je tada za medije Gatto te dodao da su otkazi posljedica financijske krize.

- Podijelili smo otkaze zbog krize u industriji. Svi to rade, sve kompanije s dizalicama u Australiji time su pogođene - izjavio je Gatto za The Sydney Morning Herald te dodao:

Istraga u tvrtki

- Ako imaš 40 momaka i nemaš posla za njih, a moraš ih platiti svaki tjedan, zašto ih onda imaš?

Gatto je tada, navodi The Sydney Morning Herald, samouvjereno tvrdio da nemaju poslovnih problema.

- Imamo jake ugovore s dobrim kompanijama. Nismo u problemima, momče - rekao je Gatto novinaru.

U veljači 2012. tvrtka Elite Dogman&Riggers likvidirana je zbog poreznog duga od točno 5,2 milijuna dolara, a imala je u stečajnoj masi samo 663 dolara, objavio je The Sydney Morning Herald.

Biznis Gatta i Tomaša također je, navodili su australski mediji, bio predmet istrage koju je vodio specijalni ogranak ATO-a (Australian Taxation Officea) zbog brzorastućeg zaduženja njihovih kompanija.

Podsjetimo i da je Gatto bio osumnjičen za ubojstvo Andrew Benji Veniamin u ožujku 2004. godine, ali je poslije oslobođen jer da je to učinio u samoobrani.

Matt Tomaš podrijetlom je iz Krila Jesenica, hajdukovac iz Melbournea, a s Hajdukom je povezan i preko prijatelja Žana Ojdanića, predsjednika Udruge “Naš Hajduk”.

I Tomaš je kontroverzna ličnost, koliko se vidi iz članaka objavljivanih po australskim medijima. Bogatstvo je stekao radeći u građevinarstvu, s dizalicama, pa u naftnoj industriji. Aktivan je bio i u nogometu te je bio na čelu Melbourne Knightsima, a htio je preuzeti i Adelaide United, što se nije ostvarilo.

Trag je ostavio i u crnim australskim kronikama. Osumnjičen je bio da je upleten u ubojstvo još 1996., bio je i u zatvoru, ali na sudu je poslije dokazano da se na mjestu brutalnog događaja slučajno zatekao, te da nije sudjelovao u inkriminiranoj radnji, pa je pušten na slobodu i oslobođen.

Razgovarali smo s jednim novinarom hrvatskog podrijetla koji poznaje Matta Tomaša. Kaže da je poznata njegova povezanost sa “zločestim dečkima”, ali i da je samim tim što se bavi građevinarstvom s njima u vezi, no da to ne mora značiti da se bavi nelegalnim poslovima. Nitko od njih, kaže, nikad nije ni za što osuđen.

- Povezani su prirodom posla jer se u Melbourneu tim poslovima bavi takva ekipa: Grci, Talijani, Hrvati... Riječ je o građevini, sportu... - kaže nam naš izvor.

Snalažljivi Dalmatinac

Objašnjava nam da je u Melbourneu jaka sindikalna scena te da je za sve investitore izuzetno važno da građevinari imaju dobre veze sa sindikatima, koji tamo mogu zaustaviti svaku gradnju ili investiciju. Jedan od moćnijih sindikalnih šefova, John Setka, također je hrvatskog podrijetla, pa naš izvor smatra da se možda i u tome djelomično krije Tomašev uspjeh u svijetu građevine.

Međutim, naš izvor Tomaša, kaže, ne doživljava kao “zločestog dečka”, već kao snalažljivog Dalmatinca.

- Mislim da on vodi poslove u Elite Cranesu, a da je Gatto samo investitor. Mate se redovito pojavljuje na okupljanjima Hrvata sa suprugom, koja je podrijetlom, čini mi se, iz Bosne, ali nisam siguran, i znam da imaju djecu, ali ne znam više o njima - dodaje naš izvor.

Ističe da Tomaš dobro govori hrvatski, te da njeguje dalmatinski naglasak. Nije mu poznat životni stil obitelji Tomaš, ali zna da Matt vozi Mercedes te da žive u luksuznoj kući. Drugi naš izvor, pak, procjenjuje da Tomaš osobno nije tako bogat da može sam investirati tolike milijune u Hajduk.

- Možda može okupiti sponzore, ali mislim da sam ipak nije toliko ‘težak’, možda nekoliko milijuna eura, ali sigurno nema miljarde - procjenjuje naš izvor i dodaje da mu je poznato da je Tomaš veliki domoljub.

- Ima nekih naših ljudi koji tamo žive od nelegalnih poslova, ali kad je u pitanju Hrvatska, veliki su domoljubi, ne bi joj ničim nanijeli zlo - objašnjava nam izvor.

Naš drugi sugovornik prisjetio se događaja sredinom 2000-ih, kad se preuređivao Hrvatski dom. Tada su svi Hrvati, kaže, nešto donirali: netko je spremio hranu, netko je dao cigle, a Tomaš je donirao dizalice.

Atentat o kojem šuti

Australski Herald Sun ovih dana također se raspisao o tome kako su neki hrvatski mediji postavili pitanje povezanosti Tomaša s Gattom, kojeg se povezuje s mafijaškim podzemljem. Čak su podsjetili i na prijašnje napise u kojima se spominje pokušaj ubojstva Tomaša iz 2003. godine. Sam Tomaš kasnije je zijavljivao da ne zna da ga je netko htio ubiti.

Tommy Ivanovic, poznatiji kao Little Tommy, piše Herald Sun, bio je optužen zbog kovanja zavjere da bi ubio Tomaša. Tomaš se spominje i kao blizak suradnik Alphonsea Gangitana, piše Herald Sun, prije njegova ubojstva u Templestoweu 1998. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:45