OTKRIVENA VELIKA TAJNA

VIDEO: ZAVIRITE U POSLJEDNJE MUSSOLINIJEVO SKROVIŠTE Bunker od armiranog betona na 15 metara ispod Rima

 YouTube

Fotografije posljednjeg bunkera koji je sagrađen kako bi zaštitio Benita Mussolinija od bombaškog napada RAF-a (Royal Air Force) objavljene su po prvi put.

Čelije od armiranog betona sagrađene 15 metara ispod bivšeg fašističkog glavnog sjedišta u Rimu bile su velika tajna koja je otkrivena tek 2011. godine.

Povjesničari vjeruju da je Mussolini, jedan od Hitlerovih najbližih suradnika tijekom Drugog svjetskog rata, dao podzemni bunker sagraditi za sebe i svoju ljubavnicu Clarettu Petacci.

Komora od devet soba smještena je tako da joj se može pristupiti u roku od nekoliko sekundi u slučaju pokušaja atentata.

Po prvi puta bit će otvorena za javnost, i to dvije godine nakon što je otkrivena ispod zgrade koja je sada muzej.

Radnici su bunker slučajno otkrili kada su naletjeli na željezni poklopac dok su popravljali temelje bivšeg fašističkog sjedišta. Tada su vidjeli stepenice koje vode do podzemnog skrovišta.

- Kada smo to ugledali, bilo je jasno, bio je to 12-ti bunker u Rimu i Mussolinijevo posljednje sklonište. Bio je dobro sakriven - kazao je arhitekt Carlo Serafini.

Mussolini je njegovu izgradnju naredio 1942. jer je sumnjao da se sjedište biti napadnuto. Stanje bunker pokazuje da nikad nije dovršena izgradnja. Potojala su dva izlaza za bijeg - jedan je vodio u vrt crkve Sv. Marka, a drugi u obližnje skrovište ispod spomenika Viktoru Emanuelu II.

Mussolini je uhićen 1943. godine, no Nijemci su ga spasili od zatvora i prebacili u sjevernu Italiju. Ponovno je uhićen 1945. kada su ga smaknuli talijanski partizani.

Mussolinijevo tijelo idućeg je dana obješeno naglavačke u Milanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:25