ODSJEČENE OD SVIH

VIDEO: VAPAJ SAUDIJSKIH PRINCEZA 'Kralj nas drži zatočenima više od deset godina, Obama spasi nas'

 Screenshot:Youtube

Dvije saudijske princeze koje tvrde da ih njihov otac drži zatvorene već 13 godina kažu da su 'odsječene od svih, izolirane i usamljene', a njihova majka je apelirala na predsjednika Obamu da ih pomogne osloboditi.

Princeze Sahar (42) i Javaher (38), čija se majka razvela od kralja Abdulaha od Saudijske Arabije tvrde da su u kućnom pritvoru unutar kraljevskog kompleksa u Džedi.

One tvrde da im nije dozvoljeno putovati ili čak samo napustiti njihove domove i da je internet njihov jedini prozor u svijet.

Princeze su za televiziju Channel 4 ustvrdile da je osiguranje pojačano otkad su obznanile svoju priču prije nekoliko tjedana i da im je sad zabranjeno da izlaze u pratnji naoružanih čuvara, kao što su ranije mogle.

Govoreći za Channel 4 preko Skypea, optužile su kralja za svoju situaciju i čak tvrde da ih izgladnjuju.

Princeze kažu kako su i njihove sestre Maha i Hala također zatvorene u kraljevskom kompleksu, ali u drugom objektu.

Njihova majka Alanud AlFajez (57) je američkog predsjednika Obamu zamolila da pomogne njezinim kćerima, koje su navodno već cijelo desetljeće u zatočeništvu u saudijskoj kraljevskoj palači. AlFayez živi u Londonu od 2003. godine, kad se Abdulah razveo od nje.

Obama je nedavno posjetio saudijskog kralja Abdullaha u njegovoj pustinjskoj oazi i to na kraju tjedan dana dugog puta kroz četiri države.

Abdulah je postao kraljem Saudijske Arabije 2005. godine. Ova naftom bogata država je važan saveznik Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, a kraljevska obitelj uživa u ogromnom bogatstvu.

Alfajez je imala samo 15 godina kad se udala za kralja Abdulaha, koji je tad bio u četrdesetim godinama života, ali se razveo od nje desetak godina kasnije. Abdulah ima 38-oro djece sa svojim brojnim ženama.

Prema saudijskom zakonu, djevojkama i ženama je zabranjeno putovanje, poslovanje ili podvrgavanje medicinskim zahvatima bez izričite dozvole njihovih muževa.

Sahar je kazala da su ona i njena sestra živjele ugodno sve dok se nisu počele buniti zbog siromaštva u kojem živi najveći dio saudijskog naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:45