ANALIZA SNIMKI S LETA

VIDEO: ŠOK U ISTRAZI ‘Vlasti su namjerno promijenile razgovor pilota nestalog Boeinga!’

Zvučna snimka posljednjeg razgovora pilota nestalog zrakoplova s kontrolom leta izmijenjena je
TO GO WITH AFP STORY BY JESSICA LOPEZ ESCURE An employee of the SIM Aviation Group, an aviation training organization, checks various controls aboard a flight simulator for Boeing 767-300ER and 757-200 at a training center in Roissy-en-france, near Roissy airport on April 7, 2014. Rental professionnal flight simulators, which cost between 10 and 15 million euros, are now open to the public for an experience worth 360 euros. AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
 ERIC PIERMONT/AFP

Zvučna snimka posljednjeg razgovora pilota nestalog malezijskog zrakoplova s kontrolom leta izmijenjena je prije objavljivanja, tvrde američki stručnjaci.

Svjetski mediji danas su objavili da je zvučna snimka najvjerojatnije montirana i snimljena iz dva različita uređaja.

Stručnjaci za govor uočili su da je snimka redigirana i izmijenjena, ali ne znaju tko je to učinio. “To je jako čudno”, rekao je forenzički ekspert Ed Primeau.

Početak i kraj snimke su visoke kvalitete, ali se oko 1:14 minuta pojavljuje čudan zvuk. Za Primeaua je to “crvena krpa” koja ukazuje na manipulaciju, ali nije jedina jer su mu sumnjive i duge pauze.

Drugi forenzičar Kent Gibson uočio je dodatne manipulacije koje se pojavljuju na 2:11 i 5:08 minuta snimke. On smatra kako je moguće da su snimku razgovora počistili malezijski istražitelji ako je na njoj bilo snimljeno nešto što ne bi bilo po volji vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40