15 GODINA POSLIJE

VIDEO: Parlament Srbije ispričao se za zločine u Srebrenici

Zločin nije nazvan genocidom, a srbijanski parlament očekuje da i druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima
 SIPA

BEOGRAD - Srbijanski parlament je nakon čak 13 sati duge i oštre rasprave, koju je izravno prenosila televizija, danas rano ujutro usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici te njome izrazio sućut i ispriku obiteljima žrtava.

Deklaracija je usvojena sa 127 glasova od ukupno 250 zastupnika - protiv je bio 21 zastupnik, a ostali su ili napustili dvoranu ili nisu pristupili glasovanju.

Deklaraciju su poduprli zastupnički klubovi "Za europsku Srbiju" Borisa Tadića, G17 plus, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija (SPS-JS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i zastupnici manjina. Protiv su bili Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija. Zastupnici Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića napustili su dvoranu prije glasovanja, a zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i Liberalno demokratske partije (LDP) Čede Jovanovića nisu pristupili glasovanju.

U Deklaraciji se navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. godine, kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ). No, zločin nije nazvan genocidom.

U dokumentu je istaknuto kako srbijanski parlament očekuje da i druge države bivše Jugoslavije na isti način osude zločine počinjene nad Srbima

U oštroj raspravi zastupnici vladajuće koalicije zastupali su stajalište da se usvajanjem tog dokumenta uklanja kolektivna krivnja sa srpskog naroda, a oporba je tvrdila da donošenje deklaracije nije u interesu Srbije. Radikali su otišli korak dalje i istaknuli da je za njih " Ratko Mladić heroj srpskog naroda".

- Zločin u Srebrenici nije bio veći nego na drugim mjestima - rekao je pak čelnik NS-a Velimir Ilić, pozivajući se na hrvatske zločine protiv Srba. - Ne možemo to staviti na stranu - dodao je.

Među oporbenim strankama jedino Liberalno demokratska partija (LDP), na čelu s predsjednikom i šefom zastupničkog kluba Čedomirom Jovanovićem, bila nezadovoljna što zločin nije okarakteriziran kao genocid. Jovanović je izjavio da su Međunarodni sud pravde i Haški sud utvrdili da je na području Srebrenice izvršen genocid i da parlament Srbije o tome ne treba da šutjeti. - Nema razloga da šutimo jer nitko u svijetu nije optužio srpski narod za genocid i nitko nije rekao da je Srbija za genocid odgovorna - rekao je Jovanović.

Beogradski mediji pišu kako se nakon usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici očekuje se da će Skupština Srbije donijeti i dokument o osudi zločina počinjenih nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42