RATNI UŽAS IZ 1995.

Na Bajakovu uhićen Slovenac Franc Kos, krvnik iz Srebrenice

Kao pripadnik 10. diverzantskog odreda vojske Republike Srpske sudjelovao je u ubojstvima bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine

BAJAKOVO - Na graničnom prijelazu Bajakovo hrvatski policajci uhitili su 44-godišnjeg Franca Kosa, državljanina Slovenije, za kojim je međunarodnu potragu raspisao Interpol BiH. Kos je uhićen u ponedjeljak u noći, oko 23,25 sati, na ulazu u Hrvatsku, kao putnik u autobusu srpskih registarskih oznaka koji je na granicu došao iz Srbije.

Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela novinarima je u utorak potvrdio uhićenje Franca Kosa, dodavši kako je kontrolom na državnoj granici utvrđeno da je za njim raspisana potraga "zbog kaznene odgovornosti“.

Na Bajakovu je uhićen, a nakon kriminalističkog istraživanja prepraćen je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru. Sudac Milan Kojić potvrdio je kako je uhićenom, kojeg se sumnjiči za genocid, određen ekstradicijski pritvor, a nadležni sud iz Sarajeva ima 45 dana dugi rok da dostavi svu potrebnu dokumentaciju temeljem koje se može odlučivati o eventualnom izručenju uhićenika pravosudnim organima Federacije BiH.

Uhićeni, koji se na pritvor može žaliti, prevezen je u Zatvor u Osijeku.

Je li se i kako 44-godišnji Kos očitovao na navode iz tjeralice nije se moglo doznati.

Prema pisanju medija u BiH, Kosa se sumjiči za kazneno djelo genocida na području Srebrenice u srpnju 1995. godine, kao pripadnika Vojske Republike Srpske. Osumnjičen je da je kao pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS sudjelovao u ubojstvima bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, navodi Sarajevo-x.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23